21 desembre 2024
spot_img
21 desembre 2024

La Xina, l’únic país que creix en plena pandèmia

L'economia xinesa aconsegueix resistir els efectes del coronavirus gràcies a les exportacions

L'economia de la Xina va créixer un 2,3% el 2020, malgrat la pandèmia del coronavirus i els efectes negatius que ha tingut sobre l'economia a nivell global.

A la majoria de països, la crisi sanitària ha afectat directament l'ocupació (moltes empreses han hagut de tancar per falta de demanda), el consum (sense feina, la gent compra menys) i la producció industrial (si hi ha menys consum, les empreses també produeixen menys productes).

En canvi, la Xina ha aconseguit mantenir un creixement econòmic positiu en l'últim any, segons les dades de l'Oficina Nacional d'Estadística xinesa. És l'únic país del món que ho ha aconseguit.

Entre les mesures aplicades per pal·liar els efectes de la pandèmia, el govern xinès ha reduït o ajornat el pagament d'impostos perquè les empreses puguin recuperar-se i tornar a funcionar amb normalitat al més aviat possible. També ha baixat els interessos dels préstecs bancaris per promoure l'economia.

Amb aquesta mena de mesures s'ha aconseguit mantenir la producció i sobretot les exportacions a països estrangers, un dels pilars més importants de l'economia xinesa.

No obstant això, les xifres no són tan positives en el cas del consum intern: els ciutadans xinesos sí s'han vist afectats per la pandèmia i tenen menys poder adquisitiu, és a dir, tenen menys diners per a gastar. Això influeix directament en la seva qualitat de vida.

A més, aquest creixement del 2,3% del PIB (producte interior brut) ha estat el més baix dels últims 40 anys. Això indica que, encara que l'evolució ha estat favorable, l'economia xinesa sí que se n'ha ressentit d'alguna manera.

Una recuperació rècord

El govern xinès assegura que el creixement econòmic està relacionat amb la rapidesa amb què es va controlar el virus al país.

Els primers casos de coronavirus SARS- CoV-2 es van detectar a la ciutat xinesa de Wuhan a la fi de 2019. El que al principi semblava una nova epidèmia aviat es va convertir en una pandèmia global que va paralitzar a tot el planeta en 2020.

No obstant això, la Xina va passar de ser el país amb més contagis a ser un dels menys afectats en pocs mesos. Les autoritats van aconseguir controlar la pandèmia aplicant confinaments molt severs i utilitzant aplicacions mòbils i sistemes de rastreig.

Aquesta recuperació ha beneficiat l'economia xinesa, ja que els comerços, els restaurants i els negocis lligats al sector turístic han pogut reprendre l'activitat. Això li ha donat un cert avantatge envers els seus competidors, com els Estats Units o Europa.

Així i tot, el fet que la resta de països segueixi afectat pel coronavirus no beneficia a la Xina, perquè també són els seus principals consumidors.

El gegant asiàtic

La Xina és el quart país més gran del món i també és el país més poblat: té més de 1.400 milions d'habitants, segons càlculs de Nacions Unides. És gairebé una cinquena part de la població mundial.

Sent un país tan gran, amb tants recursos naturals i amb una població tan nombrosa, la Xina també és una de les principals potències econòmiques a nivell mundial. Però també hi ha dubtes sobre el seu model econòmic.

El país està governat des de 1949 pel Partit Comunista Xinès (PCC), que també és l'únic partit permès. La falta d'alternatives polítiques i el fet que el PCC controli tota la informació fan que molts es qüestionin la veracitat d'algunes dades i xifres.

D'altra banda, malgrat considerar-se un país amb sistema comunista, el govern xinès ha descobert els avantatges del capitalisme i el liberalisme econòmic: en lloc d'invertir en polítiques i serveis públics, es dóna prioritat a les empreses i negocis privats per generar riquesa.

Aquest canvi de polítiques econòmiques ha impulsat les ciutats però també ha fet augmentar els treballs precaris. D'altra banda, milions de persones es traslladen del camp a la ciutat, la qual cosa provoca que les zones rurals siguin cada vegada més pobres.

A més, el ràpid creixement de l'economia i l'explotació dels recursos naturals han provocat que la Xina sigui un dels països més contaminants del món.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -