11 desembre 2023
spot_img
11 desembre 2023

L’altra cara del Nadal

Durant les festes nadalenques es fa encara més visible la situació de pobresa en què viu una gran part de la societat

El Nadal és una època trista”. Així comença el relat El Nadal és una època trista per als pobres, de l’escriptor estatunidenc John Cheever, publicat per primera vegada a la revista The New Yorker el 1949.

El relat narra la història de Charlie, treballador d’un edifici residencial de Nova York que cada dia es creua amb els veïns rics quan els obre la porta de l’ascensor. Una història realista que posa en evidència la desigualtat social en una data tan simbòlica com Nadal.

En l’actualitat, en altres països i contextos, moltes persones viuen sumides en la pobresa. La manca d’habitatge, la precarietat laboral, la desocupació i la falta d’una xarxa familiar que els pugui ajudar són algunes de les raons que expliquen aquesta situació.

L’artista anglès Banksy ha volgut retratar la situació de pobresa que afecta una part de la població anglesa a Birmingham (Regne Unit), on moltes persones es veuen obligades a dormir al carrer.

El carrer Vyse ha estat l’escenari de l’últim disseny del grafiter: dos rens que simulen tirar un trineu que és, en realitat, un banc on una persona sense llar es fica al llit per descansar.

Com es mesura la pobresa?

Quantificar el nivell de pobresa no és una tasca senzilla, ja que aquest concepte engloba molts aspectes, que poden ser materials (habitatge, roba, aliments) o immaterials (accés a l’educació, a una assistència sanitària, entre altres).

A Europa s’utilitza l’indicador AROPE (At Risk of Poverty and/or Exclusion), que fa referència al grup de persones en risc de pobresa i/o exclusió social.

Aquest indicador no té només en compte índexs monetaris, com el nivell de renda de les persones, sinó també altres aspectes relacionats amb la falta de béns materials o la qualitat laboral dels membres de la família.

L’European Anti-Poverty Network (EAPN) és una plataforma que aglutina entitats socials de diferents països europeus que treballen per erradicar la pobresa i l’exclusió social. Prop de 120 milions de persones a Europa viuen aquesta realitat, segons les últimes dades publicades per aquesta plataforma.

Espanya se situa entre els deu països més desiguals de la Unió Europa, segons dades d’Eurostat. Les bretxes més grans es produeixen a països de l’Europa de l’Est, com Bulgària i Romania, i països del Sud, com Itàlia i Espanya.

Segons l’últim informe publicat per l’EAPN el 2017, la taxa AROPE a Espanya és del 26,6%. Això significa que més de 12 milions de persones viuen en situació de pobresa i exclusió social.

Què podem fer?

La pobresa és un problema global. No afecta només els països més pobres sinó també alguns sectors de la població en països rics.

Durant les festes nadalenques, la feina de moltes organitzacions socials s’intensifica per fer visible la situació de les persones més desfavorides, perquè també elles puguin gaudir del Nadal.

És una època en què aquestes entitats socials fan campanyes per conscienciar la resta de la societat.

Els menjadors socials són una altra de les activitats de voluntariat que més suport rep per Nadal.

També la recollida massiva d’aliments no peribles i joguines per als més petits sol organitzar-se de manera conjunta a diferents països durant aquestes dates.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -