16 abril 2024
spot_img
16 abril 2024

L’assassinat de John Lennon

El cantant va ser assassinat davant de casa el 8 de desembre de 1980 per un seguidor del grup, Mark David Chapman

El 8 de desembre de 1980, John Lennon va tenir un dia llarg. Va realitzar una sessió de fotos per a la revista Rolling Stone, dues entrevistes per diversos mitjans i una sessió de gravació del nou disc que preparava amb la seva dona, Yoko Ono. Ja feia 10 anys que els Beatles s’havien separat i Lennon havia seguit la seva carrera en solitari.

Al llarg d’aquesta jornada, el cantant va coincidir amb alguns dels seus fans i seguidors que, com era habitual, el paraven per demanar-li un autògraf. Un d’aquests fans era el jove Mark David Chapman, que poques hores més tard es faria tristament famós per convertir-se en l’assassí del seu ídol.

En aquell moment, el fotògraf Paul Goresh estava al costat del cantant i va fer una foto en la qual es pot veure a Lennon al costat del seu futur assassí.

Eren les 10 i mitja de la nit quan Lennon i Yoko Ono tornaven de l’estudi de gravació a casa seva, situada a l’edifici Dakota de Nova York, davant de Central Park.

Chapman, que havia estat esperant unes hores davant l’edifici, es va acostar a la parella i disparar cinc bales que van impactar en el cos de l’antic Beatle. Lennon va morir pocs minuts després, de camí a l’Hospital Roosevelt.

Segons l’informe de l’autòpsia del metge forense del Comtat de Nova York, amb data del 9 de desembre, la causa de la mort van ser les ferides provocades pels múltiples trets a l’espatlla i al tòrax esquerre, al pulmó esquerre i a l’artèria subclàvia esquerra, que van causar una hemorràgia interna i externa.

Lennon va ser incinerat el 10 de desembre al Cementiri Ferncliff de Hartsdale, Nova York. La seva vídua, Yoko Ono, no va voler organitzar cap funeral, encara que es van realitzar diversos homenatges i tributs en honor de John Lennon.

 

Qui era Mark David Chapman?

Mark David Chapman va néixer a Fort Worth (Texas) el 1955. Era fill d’un militar de les Forces Aèries i d’una infermera. La seva infància va ser difícil, marcada pels maltractaments, els abusos sexuals i el bullying.

Amb 18 anys, la seva vida va donar un gir quan va convertir-se al protestantisme i matricular-se en una universitat presbiteriana. A finals dels anys 70 va patir una depressió que el va portar a intentar suïcidar-se. En algunes entrevistes que va concedir, afirmava que va començar a sentir veus al seu cap.

Al llarg de la seva vida es va obsessionar amb diverses coses, com la novel·la El vigilant al camp de sègol, de J.D. Salinger, que retrata un jove desencantat amb la vida. Chapman va identificar-se molt amb el seu protagonista Holden Caulfield, fins al punt d’arribar a escriure cartes signant amb el seu nom. Una altra de les obsessions de Chapman seria la música dels Beatles.

No obstant això, es va enfadar amb Lennon quan l’antic Beatle va proclamar que la banda “era més famosa que Jesús”. Va començar a destrossar discos del grup i el seu odi per Lennon va anar creixent poc a poc. Tot i això, en altres entrevistes ha defensat que ho va fer per poder “tenir una identitat pròpia”.

Després del judici per l’assassinat de Lennon, Chapman seria condemnat a cadena perpètua, amb opció a demanar llibertat condicional després de complir 20 anys a la presó. Des del 2000 ha tractat d’aconseguir-la un total de 10 vegades, però sempre li ha estat denegada.

 

El memorial de John Lennon

A Central Park, a la mateixa alçada de l’edifici Dakota, es pot visitar un monument en memòria de John Lennon. Es tracta d’un mosaic circular en el qual es pot llegir la paraula “Imagine”, títol d’una de les cançons més famoses del cantant.

https://twitter.com/nicolevillaciss/status/1257864516064423936

Aquest memorial, batejat com Strawberry Fields (en homenatge a una de les cançons dels Beatles), es va construir cinc anys després de la mort de Lennon. Es va escollir aquesta part de parc en concret per ser la favorita de la parella al parc.

Actualment s’ha convertit en un lloc de peregrinació per a tots els fans dels Beatles, que li reten homenatge especialment en l’aniversari del seu naixement i de la seva mort.

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -