24 abril 2024
spot_img
24 abril 2024

L’autoretrat ocult de Van Gogh

Les noves tecnologies descobreixen un retrat del pintor que havia estat amagat darrere d’una altra pintura durant més d'un segle

Un equip de restauradors de les Galeries Nacionals d'Escòcia ha trobat un autoretrat de Vincent Van Gogh (1853-1890) que havia estat amagat més d'un segle al revers d'una altra pintura de l'artista holandès: Retrat d'una camperola, pintat al 1885.

Els experts en art estaven analitzant el quadre amb raigs X per exhibir-lo en una exposició sobre el moviment impressionista que tindrà lloc del 30 de juliol al 13 de novembre a la Galeria Nacional d'Edimburg, la capital escocesa.

L'ús d'aquestes noves tecnologies permet veure-hi per sota les capes de pintura més superficials i descobrir-hi detalls amagats. En aquest cas, a la part posterior del quadre hi ha un rostre de Van Gogh fet amb pintura a l'oli i que estava cobert amb capes de cola i cartó.

Se sap que Van Gogh va tenir dificultats econòmiques al llarg de la seva vida i no sempre podia comprar materials per pintar, per això solia reutilitzar els llenços: pintava una banda i, quan acabava, girava la tela i feia servir l'altre costat.

A principis del segle XX, quan Van Gogh ja havia mort, el quadre va formar part d'una exposició al Museu Stedelijk a Amsterdam. Va ser llavors quan el retrat del pintor es va cobrir amb paper i cartolina per amagar-lo: els organitzadors van pensar que el retrat de la camperola era millor i estava més acabat que l'altre dibuix i per això el van tapar.

Retrat d’una camperola forma part de la col·lecció permanent de la Galeria Nacional d'Edimburg, que va rebre el quadre l’any 1960 com una donació d'un ric advocat escocès. Ara, els restauradors encaren una llarga tasca de restauració per recuperar l'autoretrat de Van Gogh.

L'univers de colors de Van Gogh

Van Gogh va passar per diversos estils pictòrics, des del realisme més fosc dels inicis fins a l'impressionisme i el postimpressionisme, dos moviments que es van desenvolupar a Europa durant la segona meitat del segle XX i que suposaven una revolució en la pintura tradicional.

Els pintors postimpressionistes feien pinzellades molt irregulars i molt marcades i utilitzaven colors molt vius per crear contrast i sorpresa en l’espectador. Els seus quadres volien captar la llum del moment i retratar escenes quotidianes.

Avui dia, les pintures de Van Gogh són molt valorades. Al novembre del 2021 es va vendre un quadre seu per més de 71 milions de dòlars en una subhasta: Cabanyes de fusta entre oliveres i xiprers, pintat un any abans de morir.

Cabanyes de fusta entre oliveres i xiprers

No obstant això, Van Gogh mai va gaudir d'aquest èxit. Va ser un pintor molt prolífic que va pintar prop de 900 quadres i va fer més de mil dibuixos, però mai va triomfar com a artista: només va aconseguir vendre un quadre al llarg de la seva vida.

A més, va tenir una vida difícil a causa dels problemes psicològics. El diagnòstic de trastorns mentals no estava molt avançat en aquella època, però segons els símptomes que ell mateix descrivia a les seves cartes, es creu que patia algun tipus de trastorn bipolar.

Va ser un artista autodidacta que va aprendre dels estils que triomfaven a la seva època. Les seves obres més importants les va pintar els últims anys de la seva vida: El dormitori de Van Gogh a Arle (1888), Els gira-sols (1889), La nit estelada (1889) o Ametller en flor (1890).

El desembre del 1888, durant un episodi nerviós, Van Gogh es va tallar l'orella esquerra, un dels capítol més famosos de l'art contemporani. Un any i mig després, va sucumbir a la depressió que patia i es va disparar amb un revòlver. Va morir el 29 de juliol del 1890, quan només tenia 37 anys.

Raigs X per revelar els secrets de l'art

L'invent dels raigs X ha suposat un gran avenç en l'estudi de l'art, ja que aquesta tècnica permet veure més enllà de la imatge exterior d'un quadre i proporciona dades sobre les tècniques utilitzades, els esborranys que van fer els artistes o la data en què van ser pintats.

Al setembre del 2021, el Museu del Prado va inaugurar una exposició sobre l'anomenada Gioconda del Prado, una còpia de la Mona Lisa que va ser pintada al segle XVI al taller de Leonardo da Vinci per un dels seus aprenents.

L'estudi mostra que l'autor de La Gioconda del Prado estava observant Leonardo mentre feia l'original i repetia els seus passos, tant a l'hora de dibuixar les formes amb el carbonet i com de pintar amb la pintura a l'oli.

En el cas de Van Gogh, molts dels seus quadres amaguen altres dibuixos perquè el pintor no tenia molts recursos i això l'obligava a reutilitzar els llenços. Així, la Natura morta floral amb roselles (1886) amaga a sota una altra pintura de dos homes barallant-se.

També Picasso, considerat un geni de l'art, va utilitzar aquesta tècnica per afegir significats ocults a la seva obra. Al quadre La vie (1903), del període blau, retrata un amic de joventut que es va suïcidar per un desengany amorós. Els raigs X revelen que a sota de la pintura hi ha dibuixats uns ocells i una esfera als peus del protagonista.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -