Les infeccions de transmissió sexual augmenten entre els joves
L’últim informe de Vigilància Epidemiològica d’ITS assenyala que els casos de sífilis, gonorrea i clamídia s’han disparat els darrers anys
El Ministeri de Sanitat ha presentat una nova campanya de prevenció adreçada als joves, centrada en la conscienciació sobre les infeccions de transmissió sexual (ITS) i la promoció de la sexualitat saludable. L’objectiu de la campanya és acabar amb la bretxa que existeix entre la percepció i la realitat del risc de contreure una ITS.
Molts joves tenen una falsa sensació d’immunitat en mantenir relacions sexuals amb persones en què confien. Frases com “ens coneixem des de fa temps, segur que no té res” o “no té símptomes, així que ha d’estar sa” alimenten una percepció errònia sobre el risc de contraure una ITS.
Cal tenir en compte que moltes ITS són asimptomàtiques. Una persona pot estar infectada sense presentar símptomes visibles i, tot i això, transmetre la infecció. A més, el fet de conèixer algú no elimina el risc. Les ITS no distingeixen entre parelles estables o esporàdiques: tots podem contraure-les si no prenem precaució.
La campanya de Sanitat arriba després de conèixer les dades del darrer Informe de Vigilància Epidemiològica d’ITS, que confirma un augment de les infeccions a Espanya, especialment a sífilis, gonorrea i clamídia. Com a la resta d’Europa, les ITS estan afectant principalment els joves.

Quin risc tenen les ITS i per què cal tenir-les en compte?
Què és una ITS?
Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són infeccions que es contagien d’una persona a una altra durant les relacions sexuals, ja sigui al sexe vaginal, anal o oral. Cada dia més d’un milió de persones contrauen una infecció d’aquesta mena, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Les ITS poden ser causades per més de 30 tipus de virus, paràsits, fongs o bacteris que es contagien a través de fluids corporals com el semen, el flux vaginal o a la sang. Algunes de les infeccions més freqüents són la gonorrea, la sífilis, la clamídia, les hepatitis o el VIH.
De vegades, els conceptes infeccions de transmissió sexual (ITS) i malalties de transmissió sexual (ETS) s’utilitzen com a sinònims, però no són el mateix. Una infecció passa quan un bacteri, virus o paràsit entra al teu cos i les teves defenses s’activen per combatre’l. No obstant això, una malaltia passa quan la infecció es desenvolupa i provoca símptomes concrets que deriven en problemes de salut.
Avui dia, és preferible fer servir el terme ITS, ja que moltes d’aquestes infeccions no presenten símptomes, però poden transmetre’s igual i tenir conseqüències per a la salut.
Per evitar contraure una ITS, el més important és realitzar un sexe segur; per exemple, utilitzant preservatiu durant les nostres relacions sexuals. Aquests anticonceptius, a més d’evitar embarassos no desitjats, també serveixen per protegir-nos d’ITS en les relacions amb penetració.
Com t’afecta aquesta notícia?
Segons l’Informe de Vigilància Epidemiològica d’ITS a Espanya, la població més afectada per les ITS està formada per homes adults joves, sobretot en la franja entre 20 i 34 anys. Les dades mostren que la població més jove practica cada cop amb més freqüència sexe sense protecció, fet que augmenta el risc de contagi.
Per aquesta raó, és important fer-se revisions mèdiques periòdiques per conèixer si tenim alguna mena d’infecció. Així no només ens protegim a nosaltres mateixos, sinó també a les persones amb qui mantenim relacions.
Sovint la salut sexual només s’associa amb l’absència d’infeccions o malalties. No obstant això, aquest concepte és més ampli i també implica tenir experiències sexuals plaents i segures en llibertat, és a dir, sense cap mena de coacció, discriminació i violència per part d’una altra persona.