Les empreses industrials han d’innovar també en el consum energètic per mantenir la competitivitat
Per Enric Ventura
Tota energia té un preu: econòmic i ecològic. Si apaguem un llum que no fem servir, estalviarem en tots dos sentits. L’energia més econòmica és la que no es consumeix.
Però el consum domèstic és només una part del total d’energia que distribueixen les xarxes elèctriques. Hi ha un altre consum molt important: el consum industrial.
Què és el que més gasta?
Hi ha indústries de baix consum, com les que només es dediquen a emmagatzemar material i necessiten poc més que il·luminació. A l’altre extrem hi ha les indústries electrointensives, com la que es dedica a l’elaboració d’alumini, una producció que genera una important despesa elèctrica.
La part més importante del consum d’electricitat es reparteix entre climatització, maquinària i il·luminació.
El més car sol ser generar escalfor, per això és millor utilitzar altres fonts d’energia com el gas. Instal·lar diverses fonts d’energia suposa una inversió important, però a llarg termini estalvia diners i energia.
Fins i tot un mètode tan rudimentari com la combustió de pèl·lets pot millorar l’eficiència energètica d’una fàbrica.
https://www.facebook.com/jnardellimaderas/videos/2019714198069599/
Xarxes massa grans
La xarxa de distribució transporta electricitat allà on faci falta i la produeix a l’instant segons la demanda.
El problema és que la xarxa està preparada per facilitar un màxim d’energia que poques vegades fa falta. Una fàbrica pot tenir dues hores d’alt consum cada dia, però la resta del dia la xarxa és massa gran.
Instal·lar bateries que es carreguen amb energia renovable seria la millor alternativa per acumular l’electricitat necessària a les hores punta.
Barat no és sinònim de bo
Si a casa ens hi mirem molt amb el preu de l’electricitat, encara més en una empresa, on aquesta despesa es multiplica.
A les indústries que consumeixen molta electricitat, com les indústries electrointensives, els pot interessar instal·lar-se a països on l’energia resulti molt més barata.
No obstant, a llarg termini, un preu massa baix acaba sent un inconvenient per a tots: com més baix és el valor de l’energia que consumim, més la malgastem.
Per evitar la fuga d’empreses, els governs ofereixen ajudes al consum elèctric. Un exemple són els contractes d’interrompibilitat: se subvenciona la factura elèctrica d’una indústria a canvi que aturi la producció en moments d’alt consum. Si incompleix aquest contracte, la sancionen.
La innovació és la clau de l’estalvi energètic: tecnologies com el tall làser han multiplicat rendiments i han elevat l’eficiència energètica. Si una empresa renova els seus productes per ser més competitiva, hauria de fer el mateix amb la gestió energètica.
https://www.facebook.com/aprendamosingenieria/videos/484986708635085/
Aquest article compta amb la col·laboració d’Estabanell Energia