5 octubre 2023
spot_img
5 octubre 2023

L’home més poderós del món

Des de George Washington fins a Donald Trump, la figura del president dels Estats Units és una de les més influents de la història

Estats Units és la primera potència mundial i per això el seu president es considera una persona molt influent a nivell global.

Entre els 45 presidents que ha tingut el país en els seus gairebé 250 anys d’història, hi ha hagut personatges emblemàtics, polèmics i sobretot molt poderosos.

Els presidents de la Muntanya Rushmore 

George Washington va ser el primer president dels Estats Units, entre 1789 i 1797. Encara avui és un dels personatges més volguts de la història nord-americana.

Després que Estats Units s’independitzés d’Anglaterra, Washington va tenir un paper clau en l’aprovació de la Constitució i en la construcció del nou país. A més, va ser l’únic president no afiliat a cap partit.

Cada tercer dilluns de febrer els nord-americans celebren el President’s Day per commemorar la seva figura. La capital del país rep el seu nom i la seva imatge apareix al bitllet d’un dòlar.

George Washington apareix als bitllets d’un dòlar i Abraham Lincoln als de cinc dòlars. (iStock)

La cara de George Washington és una de les que formen l’escultura de la Muntanya Rushmore, un memorial esculpit a les muntanyes de granit de Dakota del Sud.

També apareixen les cares de Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt i Abraham Lincoln, presidents que representen el creixement d’Estats Units durant els seus primers 130 anys d’història.

Lincoln és un altre dels presidents més emblemàtics. Va liderar el país durant la Guerra Civil, es va oposar a l’esclavitud i va ser assassinat durant el seu mandat, la qual cosa el va convertir en un símbol de la lluita per la llibertat.

https://www.instagram.com/p/Bd1HHJ5F-2e/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_legacy

Líders del segle XX

El segle XX va ser un segle convuls, amb dues Guerres Mundials que van commocionar al món sencer.

Al final del conflicte, Estats Units ja s’havia convertit en la primera potència mundial i va dominar el panorama internacional durant la Guerra Freda, un moment tibant en el qual la pau podia trencar-se en qualsevol moment.

Durant la Guerra Freda, Estats Units i la URSS es van convertir en els països més poderosos del món. Cadascun va formar el seu propi bàndol amb governs de països afins a la seva ideologia. (Wikipedia)

Woodrow Wilson va ser un dels pocs presidents nord-americans que va apostar pel pacifisme i la democràcia. Va presidir el govern durant la Gran Guerra (1914-1918) i al 1920 va fundar la Societat de Nacions, l’origen de l’actual ONU.

No obstant això, els seus esforços es van veure truncats per la Segona Guerra Mundial (1939-1945). El president al capdavant d’Estats Units durant el conflicte va ser Franklin D. Roosevelt, i el seu successor en el càrrec, Harry Truman, va ser el responsable del llançament de bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki, a Japó.

Presidents tan influents com Eisenhower, Kennedy o Nixon van impulsar conflictes com la guerra de Corea (1950-1953) o la guerra de Vietnam (1955-1975), malgrat que una part important de la població hi estava en contra.

La revolució d’Obama 

Recent estrenat el segle XXI, Estats Units va patir el pitjor atac terrorista de la seva història: el grup terrorista Al-Qaeda va enderrocar les Torres Bessones de Nova York al 2001. El president George W. Bush no portava ni un any al càrrec.

Aquest atac va tenir un gran impacte a la política internacional d’Estats Units. El president Bush ho va utilitzar com a argument per envair Afganistan i l’Iraq i crear un conflicte a Orient Mitjà.

L’elecció de Barack Obama al 2009 va suposar una revolució, en ser el primer president negre en ocupar la Casa Blanca. Obama va voler distanciar-se de la política bèl·lica de Bush i va impulsar polítiques progressistes com l’ObamaCare, per garantir una cobertura mèdica universal.

Obama va guanyar el Premi Nobel de la Pau al 2009 pel seu “esforç extraordinari” per enfortir la “cooperació entre pobles”. Va ser un premi polèmic, ja que va coincidir amb el reforç de l’exèrcit nord-americà a Afganistan.

No obstant això, l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca ha suposat una marxa enrere en moltes de les polítiques progressistes impulsades per l’anterior president. Els estatunidencs escolliran si volen renovar Trump o fer president el polític que va ser la mà dreta d’Obama, en Joe Biden.

L’actual president d’Estats Units, Donald Trump, al costat del seu predecessor, Barack Obama. (US Air Force Staff)

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre les ELECCIONS ALS ESTATS UNITS 2020

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ELECCIONS ALS ESTATS UNITS

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -