7 desembre 2023
spot_img
7 desembre 2023

Liverpool: el bressol dels Beatles

La música de la banda anglesa segueix bategant amb força i el seu record està gravat en els cantons de cada carrer

The Beatles són sens dubte la banda més coneguda de Liverpool, una ciutat industrial situada al nord-oest d’Anglaterra. Abans que la banda formada per John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr i George Harrisson saltés a la fama, els promotors musicals amb prou feines s’interessaven en allò que passava més enllà de Londres.

L’èxit dels Beatles va canviar-ho i va convertir Liverpool en un lloc on la música, i especialment la dels Beatles, es respira a cada racó de la ciutat.

Han passat 50 anys des de la separació de la banda més famosa de tots els temps i, al cor de Liverpool, la història i la música dels Beatles segueix bategant amb força.

 

The Cavern, el club més famós del món

El The Cavern Club és un espai de culte, on els Beatles van arribar a actuar-hi 292 vegades. Prendre-hi una cervesa escoltant cançons del mític grup en el mateix club que els va veure néixer segueix sent un dels principals atractius turístics de Liverpool.

No obstant això, el local que es pot visitar avui a Mathew Street no és l’original. El 1973 va tancar les seves portes però va tornar a obrir 11 anys després a pocs metres del local original. Va ser reconstruït de forma pràcticament idèntica, fins i tot es van utilitzar molts dels maons de The Cavern original.

La fama que va adquirir després del pas dels Beatles el va convertir en un lloc freqüentat per grans grups de música com Queen, The Rolling Stones o The WHO. Els seus noms es recullen en el Mur de la Fama que hi ha davant de les portes del local.

Recolzada en aquest mateix mur s’acomoda una estàtua de John Lennon de jove, que tampoc s’escapa de les fotos dels turistes que visiten aquest carrer.

Una estàtua de John Lennon, al Mur de la Fama, fora de l’històric The Cavern Club a Liverpool (Getty)

 

L’estàtua més fotografiada de Liverpool

Molt a prop del Riu Mersey es troba un dels elements més fotografiats de la ciutat: l’estàtua dels Beatles. Va ser un regal de The Cavern a la ciutat de Liverpool per commemorar els 50 anys de l’últim concert de la banda a la ciutat pel desembre de 1965.

Va ser inaugurada l’any 2015 per la germana de John Lennon i guarda alguns detalls que només els autèntics fans dels Beatles podran identificar.

 

The Beatles Story: un recorregut per la seva història

El Museu dels Beatles és un dels més concorreguts de la ciutat i repassa la trajectòria de la banda des d’abans de la seva creació fins a la seva separació, sense oblidar alguns dels moments més importants de la banda anglesa.

Entre les seves sales recrea alguns dels escenaris més simbòlics del grup, com els carrers de Liverpool, al local de The Cavern Club o la sala blanca amb el piano en la qual John Lennon i Yoko Ono van posar veu a Imagine.

 

Penny Lane: un carrer amb melodia pròpia

A prop de les cases de John Lennon i Paul McCartney hi ha Penny Lane, el carrer que va donar nom a una de les seves cançons més conegudes. La lletra parla sobre alguns dels llocs que freqüentaven durant la seva infància i adolescència a Liverpool.

La fama del grup musical hi ha atret molts curiosos: la placa del carrer ha arribar a desaparèixer en diverses ocasions. Finalment es va optar per fixar el nom en una paret.

 

El misteri d’Eleanor Rigby

Molt a prop de The Cavern Club es troba una altra escultura en record a la banda de música. Es tracta del monument d’Eleanor Rigby, un homenatge a totes les persones solitàries, tal com reflectia la cançó.

Coincidència o no, al cementiri de Liverpool algú va trobar una tomba amb el nom d’Eleanor Rigby i el lloc es va convertir en un punt molt freqüentat per alguns fans que anhelaven trobar l’origen de la cançó.

Paul McCartney i John Lennon van insistir en repetides ocasions que es tractava d’un personatge fictici que es van inventar per a la cançó, però Eleanor Rigby segueix sent una de les llegendes de la banda.

L’escultura d’Eleanor Rigby, en homenatge a la cançó de The Beatles, situada a Liverpool. (Wikimedia)

 

Els jardins que van inspirar Strawberry Fields

Molt a prop de la casa de John Lennon, un reixat vermell marca l’entrada a Strawberry Field, un altre dels espais emblemàtics que van inspirar una cançó dels Beatles, Strawberry Fields Forever.

Avui dia és només un jardí abandonat, però a la porta encara es poden llegir alguns dels missatges que hi han deixat els fans.

El parc Strawberry Field, de Liverpool, va quedar immortalitzat en una cançó dels The Beatles. (iStock)

Just davant de la sala de concerts de la Royal Liverpool Phillarmonic hi ha el Philharmonic Dining Rooms, un pub de finals de segle XIX que també va ser molt freqüentat per la banda anglesa.

Quan el grup es va fer famós, John Lennon va declarar una vegada que una de les pitjors conseqüències de la fama era “no poder beure una cervesa allà”.

En 2018, Paul McCartney va tornar al local per oferir-hi una actuació sorpresa que va desencadenar la bogeria a Liverpool.

En totes les rutes turístiques per a fans dels Beatles que viatgen a Liverpool, no pot faltar-hi la música en directe d’artistes que versionen cançons de The Beatles a tota hora i a tots els bars de la ciutat.

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -