9 setembre 2024
spot_img
9 setembre 2024

L’ultradretà Javier Milei guanya les eleccions a l’Argentina

El líder de La Llibertat Avança (LLA), partit d'ideologia d'extrema dreta, ha promès un “canvi radical” al país llatinoamericà

L'economista i ultradretà Javier Milei serà el proper president d' Argentina . El líder de La Llibertat Avança (LLA) ha guanyat amb el 56% dels vots la segona volta de les eleccions presidencials , celebrades el 19 de novembre passat. Una marea de persones es van congregar a l' Obelisc de Buenos Aires per celebrar la victòria.

Milei competia amb el candidat peronista Sergio Massa , que ha obtingut el 44% dels vots . El peronisme és un moviment polític i social argentí que es va originar el 1945 i, al llarg dels anys, ha abastat diverses ideologies. Defensa valors com la justícia social , la independència econòmica i la sobirania política . Massa era l' actual ministre d'Economia , que no ha aconseguit alleujar la inflació del país.

La victòria de Milei a les eleccions és un fet inèdit a Argentina, ja que l' extrema dreta ha triomfat per primera vegada al país des del final de la dictadura militar (1976-1983). Serà el proper 10 de desembre quan el líder ultradretà es faci amb les claus de la Casa Rosada , seu del Poder Executiu de la República Argentina.

Durant la campanya electoral, l'ara president va prometre reconstruir l'Argentina a través d'una “teràpia de xoc” . Entre les seves propostes destaca reemplaçar el pes argentí pel dòlar nord-americà, eliminar el Banc Central , reduir el nombre de ministeris i plans socials , restringir l' accés a l'avortament i flexibilitzar les lleis sobre armes .

Després de conèixer els resultats, polítics d'ideologia similar com Donald Trump (expresident dels Estats Units), Jair Bolsonaro (expresident del Brasil) i Santiago Abascal (líder de Vox, partit ultradretà espanyol) han felicitat Milei a través de les xarxes socials.

El nou president haurà de bregar amb un deute mil milionari amb el Fons Monetari Internacional (FMI) (Argentina és el país que més diners deu a aquest organisme que supervisa l'estabilitat del sistema financer global). També amb una inflació que supera el 140% i una situació de pobresa que ja arriba a 18 milions de persones .

Javier Milei, dels mitjans a la presidència

Javier Milei és economista de formació i, durant anys, va ser conegut per la seva participació als mitjans de comunicació . Va ser tertulià de televisió i ràdio, així com columnista en alguns diaris, on el seu estil comunicatiu sempre va ser enèrgic i provocador . Ja llavors es va mostrar a favor de la llibertat econòmica .

Fa dos anys, va decidir saltar a la política creant La Llibertat Avança (LLA) , partit amb què ara ha obtingut la presidència. En les seves intervencions públiques com a polític ha mantingut el seu estil provocador, cridant , insultant i faltant el respecte , tant als seus rivals com als mitjans de comunicació .

La seva campanya electoral ha estat plena de declaracions enganyoses o falses , com les relatives al negacionisme del canvi climàtic , afirmant que l'escalfament global no té res a veure amb l'activitat humana. També ha qüestionat els crims comesos durant la dictadura militar que va governar Argentina, que inclouen la tortura i desaparició de milers de persones .

El seu carisma i la seva manera de parlar contrasta amb els seus discursos excèntrics . En diverses intervencions ha explicat que quan el seu gos Conan va morir va decidir clonar-lo i actualment té quatre gossos que són còpies genètiques idèntiques d'aquest mastí anglès.

Lluny de perdre seguidors, tot el seu histrionisme ha aconseguit captar l'atenció de milions de persones joves i desencantades amb la política (majoritàriament homes).

La ultradreta al món

Mentre que a països com Espanya o Polònia els ciutadans han aconseguit frenar la ultradreta , en altres com Argentina aquest moviment ha guanyat més suport social . Les formacions d' extrema dreta comparteixen idees comunes com el discurs contra la immigració , la defensa de la família tradicional i el rebuig del feminisme , per exemple.

Però, a què és degut l'auge d'aquesta ideologia? El creixement de la ultradreta es produeix, sobretot, en moments de crisi . Aquests moviments presenten canvis significatius i solucions ràpides als problemes de la societat, com ara la desocupació o la inflació. Tot i això, moltes d'aquestes mesures són poc realistes .

El que fan els partits d?extrema dreta és aprofitar el malestar social i apel·lar a les emocions per guanyar els suports necessaris. Per això solen comptar amb líders carismàtics que aconsegueixen mobilitzar els ciutadans amb els seus discursos directes i, moltes vegades, agressius .
El principal problema de la ultradreta és que la seva ideologia i les seves mesures solen amenaçar els drets i les llibertats individuals, així com els principis democràtics .

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -