2 desembre 2023
spot_img
2 desembre 2023

Mars i oceans: el pulmó del planeta

El 70% del nostre planeta està cobert per mars i oceans que generen oxigen i són una font de vida

Si bé el nostre planeta es diu Terra, la realitat és que gran part de la superfície està coberta d'aigua. Els mars i oceans cobreixen el 70% del planeta, són l'hàbitat natural de milers d'espècies animals i vegetals i una font d’ingressos i aliments per a milions de persones. 

El peix és la principal font de proteïnes per a més de mil milions de persones al món, segons dades de les Nacions Unides (ONU). A més, es calcula que al 2030 hi haurà prop de 40 milions de treballadors en feines relacionades amb els oceans.

D'altra banda, els oceans produeixen el 50% d'oxigen del planeta i són un important embornal de carboni: absorbeixen gairebé una tercera part del diòxid de carboni de l'atmosfera (un dels principals responsables de l'escalfament global) i alliberen oxigen. Per això són una peça clau en la lluita contra el canvi climàtic.

Per conscienciar sobre la importància dels entorns marins, cada 8 de juny se celebra el Dia Mundial dels Oceans. Juntament amb els boscos i selves tropicals, els mars i oceans són un important pulmó per al planeta i una font d'aliments i medicines.

Després de dues edicions suspeses per culpa de la pandèmia, enguany tornarà a celebrar-se la Conferència sobre els Oceans: l'esdeveniment tindrà lloc a Lisboa (Portugal) del 27 de juny a l'1 de juliol i reunirà governs, investigadors i organitzacions mediambientals per a debatre mesures polítiques i científiques que ajudin a protegir els oceans.

Oceans en perill

Malgrat tenir un paper clau en l'equilibri dels ecosistemes, l'activitat humana amenaça la supervivència dels oceans. La sobrepesca i la realització d'activitats que fan malbé el fons marí posen en perill les espècies que hi viuen, a més de comprometre el seu hàbitat natural.

El 90% de les grans espècies de peixos s'han vist afectades i la seva població ha disminuït els últims anys, mentre que el 50% dels esculls de coral han desaparegut a causa de la contaminació, que canvia la composició de l'aigua i afecta a aquests organismes.

El plàstic és un dels problemes més greus dels ecosistemes marins. Es calcula que 8 milions de tones de plàstic acaben cada any als nostres oceans, segons dades de l'ONU. Aquests plàstics perjudiquen les espècies que viuen en l'aigua, però també tenen efectes nocius en la pesca o el turisme

Aquests residus maten un milió d'ocells marins i 100.000 mamífers marins cada any. A més, l'erosió de l'aigua fa que aquestes deixalles tinguin mides diminutes que els peixos poden ingerir i transmetre a altres animals a través de la cadena alimentària. La contaminació per microplàstics amenaça un centenar d'espècies només al Mediterrani, per exemple.

Els plàstics més grans són arrossegats pels corrents marins i arriben a formar illes gegants d'escombraries enmig de l'oceà. Una de les que més preocupen als científics és la massa acumulada al Pacífic nord: hi ha residus plàstics, però també xarxes de pesca i fins i tot petites embarcacions arrossegades des del Japó durant el tsunami del 2011.

Diversos governs i iniciatives ecologistes han intentat actuar per retirar aquestes deixalles del mar: el problema és que, després de tants anys, s'hi ha creat un petit ecosistema d'espècies marines que viuen entre les escombraries.

Iniciatives per protegir els nostres mars

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són una sèrie de 17 objectius definits per les Nacions Unides per aconseguir un futur millor i més sostenible per a tots. Entre aquests desafiaments, l'ODS14: Vida submarina treballa per protegir els oceans en diferents fronts, com combatre la contaminació o reduir la sobrepesca.

Diverses organitzacions mediambientals treballen també per defensar els oceans. The Ocean Cleanup és una ONG holandesa que desenvolupa sistemes tecnològics per netejar el plàstic de rius i oceans. A més de retirar residus de la gran illa d'escombraries del pacífic, també treballen a llocs com Guatemala per evitar que els residus dels rius arribin al mar.

En la lluita per protegir els oceans, el nostre paper també és clau. El ritme de consum i generació de residus actual implica que, de cara al 2050, hi haurà més residus que peixos al mar. Per això és important reciclar, però també canviar la nostra manera de consumir i apostar per productes i projectes més sostenibles.

Un primer pas seria reduir el consum d'envasos d'un sol ús i acostumar-nos a portar ampolles recarregables, tuppers o carmanyoles i, en darrer lloc, optar per embolcalls biodegradables. Com menys materials utilitzem en el nostre dia a dia, millor.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Acceso para estudiantes / Accés per estudiants
Introduce la contraseña para acceder a los materiales:
Introdueix la contrasenya per accedir als materials:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -