Unicef i la Fundació Barça uneixen forces per ajudar nens i nenes de tot el món
L’any 2006, la Fundació Barça va tenir una idea revolucionària: convertir Unicef, el Fons de Nacions Unides per a la Infància, en patrocinador de l’equip de futbol i col·locar-lo a la samarreta dels jugadors.
Amb quin objectiu? Millorar les vides de milions de nens i nenes gràcies a l’esport, perquè jugar i practicar esports també és un dret.
Unicef és l’agència de les Nacions Unides per a la infància. Es va crear l’any 1949 per defensar els drets dels nens i les nenes de tot el món: el dret a tenir una educació, a viure en un habitatge en condicions, a sentir-se segurs i protegits i poder gaudir d’una infància feliç, jugant amb altres nens i nenes.
Des de fa més de 10 anys, la Fundació Barça i Unicef defensen els drets de la infància, promovent projectes educatius i difonent els valors de l’esport: solidaritat, respecte i capacitat de superació.
Un milió de nens i nenes a set països
Els programes de l’aliança Fundació Barça – Unicef s’adrecen a nens i nenes en situacions vulnerables, que pateixen la pobresa o són víctimes de conflictes. En aquests casos, l’esport és molt més que exercici físic: és una forma d’unir les persones.
L’esport ajuda a tenir un bon desenvolupament físic, però també serveix per distanciar-se de la difícil situació en què viuen. Jugant, els més petits creixen feliços, mantenen una actitud positiva i comparteixen valors com l’amistat i la solidaritat.
Durant més de 10 anys, un milió de nens i nenes a diferents països de l’Àsia, l’Àfrica i Amèrica han participat en aquests programes, que promouen hàbits saludables com practicar esport o tenir cura de la higiene personal.
Durant els primers cinc anys, Unicef i el Barça van ajudar nens i nenes malalts de SIDA i les seves famílies en diferents països de l’Àfrica. A partir del 2011, l’aliança es va traslladar a altres països per desenvolupar projectes d’educació i esport.
El que ens ensenya l’esport
Tots els nens i les nenes tenen dret a jugar, oi?
Però en alguns països els més petits no tenen aquesta sort perquè la guerra ha destruït casa seva i és massa perillós jugar als carrers. En altres països, n’hi ha que han de treballar per ajudar els pares, o bé han hagut de fugir amb la família per cercar un lloc segur…
En una situació així, l’esport pot actuar com a eina de cohesió. Fent esport, nens, nenes i joves es relacionen entre ells, aprenen a treballar junts per aconseguir un objectiu comú.
Al final, l’esport és molt més que un joc: és una manera d’ensenyar a compartir i cooperar, de perseguir els nostres somnis per fer-los realitat més enllà del terreny de joc.
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.
1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre els Drets dels Infants.
2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: DRETS DELS INFANTS.
3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.