Societat / ODS / Notícia patrocinada

Neix un gran parc al cor de Barcelona

L’espai, que s’ubica a les Glòries, suma un total de nou hectàrees d’ús públic i es converteix en un gran pulmó verd per a la ciutat

Imatge aèria del nou parc de les Glòries/Ajuntament de Barcelona
Imatge aèria del nou parc de les Glòries/Ajuntament de Barcelona

Barcelona ha inaugurat un nou parc. S’ubica a les Glòries, entre els barris de l’Eixample i Sant Martí, i és el segon parc més gran de la ciutat. Feia molt temps que els veïns esperaven que s’acabessin les obres de transformació d’aquest espai, que ha passat de ser una zona transitada només per cotxes, a convertir-se en un gran pulmó per a la ciutat. 

L’última fase de la remodelació ha permès obrir al públic més de quatre hectàrees de parc, que sumades a les que ja hi havia, permeten guanyar un total de nou hectàrees de superfície pública, l’equivalent a nou camps de futbol de mida gran com el Camp Nou. A més, s’hi han plantat més de 1.000 arbres i s’ha creat una gran zona verda que ocupa més de 30.000 metres quadrats.

El nou parc de les Glòries disposarà de nous espais destinats a usos diversos. En destaquen l’àgora sensorial Berta Cáceres, on es podran portar a terme esdeveniments culturals; el jardí d’immersió, amb accés directe al metro; l’umbracle, on es podran fer activitats a l’ombra; una àrea dinàmica destinada als jocs infantils i una àrea d’esbarjo per a gossos.  

Una transformació molt esperada

Fa més de 150 anys, l’arquitecte, enginyer i urbanista Idelfons Cerdà ja va imaginar les Glòries com un gran centre neuràlgic de Barcelona, on havien de confluir tres grans vies: la Gran Via, la Meridiana i la Diagonal. Cerdà és conegut com el creador del Pla Cerdà, el projecte que va permetre ampliar la ciutat més enllà de les muralles medievals, amb carrers amples i una trama en forma de quadrícula que avui continua definint el barri de l’Eixample.

Avui, aquella idea que va tenir Cerdà al segle XIX per a les Glòries, finalment s’ha fet realitat. Ha estat un procés complex de més de dues dècades en què ha estat fonamental el Compromís per Glòries, un acord signat el 2007 entre l’Ajuntament de Barcelona i diverses entitats veïnals, on es va concretar enderrocar l’anella viària que s’havia construït durant els Jocs Olímpics de 1992, així com soterrar la Gran Via i fer nous habitatges i equipaments.

Per aconseguir inaugurar el nou parc de les Glòries han calgut dues dècades i una inversió de més de 640 milions d’euros. El procés, però, encara no s’ha acabat. Ara els esforços se centraran en la construcció d’habitatge protegit i nous equipaments entre els quals escoles, un poliesportiu, un centre d’atenció primària o una residència per a gent gran.

Com t’afecta aquesta notícia?

Sabies que estar en contacte amb zones verdes té importants beneficis per a la nostra salut? Un estudi de l’entitat Greenpeace conclou que les persones que hi viuen a prop tenen una millor salut mental, es posen menys malaltes i redueixen el risc d’haver d’anar a l’hospital. A més, aquestes àrees mitiguen les altes temperatures i el risc d’inundacions.

Segons aquesta organització, les ciutats haurien de complir amb la normativa 3-30-300. És a dir, que cada persona pogués veure tres arbres des de casa seva, que un terç del seu barri fos zona verda i que visqués a 300 metres d’un parc.

Amb la inauguració d’aquest nou parc, Barcelona guanya una gran zona verda pel benestar de la ciutadania. Una oportunitat per reflexionar sobre la normativa 3-30-300 i la importància que les ciutats més densament poblades disposin d’espais lliures de trànsit, on es pugui respirar aire de qualitat, fer esport o gaudir del joc a l’aire lliure.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)