18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Ni un aliment desaprofitat

Cada vegada hi ha més iniciatives i aplicacions que ajuden a reduir la quantitat de menjar que es malgasta

Mentre més de 800 milions de persones passen gana, una tercera part dels aliments produïts a tot el món es malgasta. Això vol dir que, en un any, es malgasta menjar suficient per alimentar 3.000 milions de persones.

A banda de ser un desaprofitament immens de menjar, també té conseqüències sobre el medi ambient. El menjar que es llença a les escombraries i es descompon en abocadors emet milers de milions de tones de gasos d’efecte hivernacle.

Davant aquesta situació, diferents organitzacions han iniciat campanyes per denunciar el desaprofitament d’aliments. A més a més, hi ha nombroses aplicacions per treure el màxim profit al menjar i no malgastar-ne gens.

L’escàndol dels supermercats

El desaprofitament de menjar no succeeix només a casa, quan algun aliment se’ns passa perdut al fons de la nevera.

Molts supermercats rebutgen collites senceres si el producte no compleix uns criteris estètics. Les fruites i verdures han de tenir un color, una forma i una grandària determinats: si no es compleixen aquests requisits, les comandes es cancel·len.

Els agricultors no tenen més remei que deixar que els aliments es podreixin, i a més a més perden uns ingressos que són fonamentals a les regions més pobres.

El Programa Mundial d’Aliments de l’ONU coordina diferents projectes en els quals es recuperen aliments totalment saludables però “massa lletjos per menjar” per preparar els àpats d’algunes escoles.

El Programa Mundial d’Aliments aprofita els productes d’agricultors de Kenya per preparar els àpats de les escoles locals. (PMA)

Recuperar el que es llençarà

Un altre problema dels supermercats és que llencen grans quantitats de menjar que no està pas caducat perquè ja no té un aspecte prou bo.

L’any passat, França va aprovar una llei que obliga a donar el menjar rebutjat a organitzacions benèfiques. D’aquesta manera, s’evita llençar aliments que encara són comestibles i es combat la pobresa.

A Espanya es fan diverses campanyes com #NoLoTires per aconseguir que els supermercats espanyols facin el mateix.

Apps per aprofitar el menjar al màxim

Amb internet va aparèixer l’economia col·laborativa: les persones es posen en contacte per intercanviar productes i serveis sense intermediaris, pel seu propi compte.

Seguint aquesta filosofia d’estalviar i reutilitzar, també han sorgit nombroses aplicacions mòbils amb què els usuaris intercanvien aliments o els venen a preu de saldo.

Amb NiceToEatYou o weSAVEeat podràs comprar més barat el menjar que sobra a bars, restaurants i fleques, mentre que Olio posa en contacte persones que viuen a prop per intercanviar menjar.

WeFood és un supermercat danès que ven aliments comestibles i saludables però que els supermercats han rebutjat perquè han sobrepassat la data de “Millor abans de” o perquè l’embolcall té alguna imperfecció. A més de vendre els productes més barats, es destinen els beneficis a organitzacions solidàries.

A la web de YoNoDesperdicio, trobaràs trucs i receptes per aprofitar el menjar al màxim.

https://www.facebook.com/yonodesperdicio/posts/1744517505849706

Receptes d’aprofitament: imaginació al poder!

Al Regne Unit hi ha unes quantes iniciatives socials que busquen conscienciar sobre el malbaratament de menjar que es produeix a casa.

Love Food Hate Waste (Estima el menjar, Detesta el desaprofitament) t’ofereix petits trucs del dia a dia per evitar malbaratar el menjar. Si has comprat massa pebrots, els ous estan a punt de caducar, el pa ja és eixut o els plàtans massa tous… hi ha un munt de receptes de reaprofitament!

Aquesta associació organitza menjars multitudinaris a diferents ciutats del món amb aliments donats que estan a punt de caducar… La propera cita és a Saragossa, t’hi apuntes?

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -