El cinema ha reflectit en molts títols les desigualtats entre blancs i negres
El conflicte racial que existeix als Estats Units, que ha evidenciat la mort de George Floyd, ha estat retratat en moltes pel·lícules.
Els cineastes han utilitzat la gran pantalla per reflectir el racisme i les desigualtats que es viuen al país.
Molts directors de cinema han volgut aportar un element de denúncia i reflexió amb les seves obres per visibilitzar la realitat dels ciutadans afroamericans al país. Avui seleccionem algunes de les més recents.
‘Inside out’ [Déjame salir] (2017)
Aquesta pel·lícula de Jordan Peele utilitza el gènere de terror per parlar del racisme que es pot trobar en algunes capes de la societat nord-americana.
El seu protagonista és Chris, un jove afroamericà que visita la família de la seva parella blanca. Els pares de la noia són un matrimoni adinerat. Al principi, Chris creu que els seus sogres estan nerviosos perquè la seva filla surt amb un noi negre.
A mesura que passen les hores, una sèrie de descobriments cada vegada més inquietants el porten a conèixer una veritat inimaginable, relacionada amb els prejudicis racials.
Detroit (2017)
La directora Kathryn Bigelow, especialitzada en pel·lícules d’acció, recrea a Detroit, a l’estat de Michigan, una colpidora història real que guarda molts paral·lelismes amb les protestes actuals per la mort de George Floyd.
Aquests fets van tenir lloc a l’estiu de 1967, quan la policia va dur a terme una batuda al Motel Algiers de la ciutat.
Aquesta incursió policial contra la població negra va desencadenar uns violents disturbis racials que van assolar Detroit durant cinc dies i van acabar amb 43 morts i múltiples danys materials.
‘Do the Right Thing’ [Haz lo que debas] (1989)
El director afroamericà Spike Lee destaca per el seu cinema militant i crític. Do the Right Thing és la seva segona pel·lícula i una de les que conté les crítiques més ferotges contra els comportaments racistes que existien als Estats Units dels anys 80. Avui en dia, aquestes actituds continuen presents en parts de la societat nord-americana.
El títol de la pel·lícula s’inspira en els discrusos d’un dels líders de la lluita pels drets dels negres a Amèrica del Nord, Malcolm X, que defensava accions més contundents per fer front al racisme.
La pel·lícula s’ambienta en Bedford Stuyvesant, un dels barris més humils de Brooklyn. Allà hi conviuen famílies de raça negra, hispans, asiàtics i italoamericans. En una jornada de molta calor, una petita discussió desencadena en un gran conflicte racista.
‘12 Years a Slave’ [‘12 años de esclavitud’] (2013)
Aquesta pel·lícula, protagonitzada per Chiwetel Ejiofor i Michael Fassbender, ens mostra el que va representar l’era de l’esclavitud per a moltes persones d’origen africà als Estats Units.
Basada en fets reals, la pel·lícula se situa en els anys previs a la Guerra Civil dels Estats Units. Té com a protagonista Solomon Northup, un home negre lliure que viu a Nova York i que és segrestat i venut com esclau.
Així començarà una peripècia de 12 anys en què Solomon haurà de lluitar per sobreviure i per enfrontar-se a la crueltat del seu amo. Coneixerà un “abolicionista“, un home partidari d’eliminar l’esclavitud.
‘Mississippi Burning’ [Arde Mississippi] (1988)
Aquesta pel·lícula del director Alan Parker retrata en forma de thriller l’organització racista més famosa dels Estats Units, el Ku Klux Klan.
Protagonitzada per Gene Hackman i Willem Dafoe, s’ambienta en l’any 1964, en un poble del sud, on el racisme està profundament arrelat. És una zona en la qual el Ku Klux Klan reivindica violentament la supremacia blanca, la idea que les persones blanques són millors que les negres.
Allà, tres activistes defensors dels drets humans desapareixen sense deixar rastre. Dos agents de l’FBI, de personalitats molt diferents, es faran càrrec de la investigació.
‘In the Heart of the Night’ [En el calor de la noche] (1967)
Aquest clàssic de la història de cinema també se centra en la investigació per part de dos policies d’un assassinat. Al llarg de la trama es desenvoluparan situacions que deixaran entreveure el racisme dirigit contra les persones negres.
Els actors Sidney Poitier i Rod Steiger donen vida a aquests policies que col·laboren per aclarir l’assassinat d’un home blanc ric en una petita població de Mississipí.
Un dels dos agents, que és negre, viu en la seva pròpia pell el racisme de la societat.
Selma (2014)
La directora afroamericana Ava Duvernay reconstrueix el que va passar després de l’arribada de Martin Luther King, líder del moviment pels drets civils dels negres, a la ciutat de Selma durant el gener de 1965.
En una ciutat marcada pel racisme, la mort del ciutadà negre Jimmy Lee Jackson a mans d’un agent de policia blanc va desencadenar una gran marxa de protesta.
La manifestació pretenia anar des de Selma fins a Montgomery, la capital de l’estat d’Alabama. Però les autoritats van impedir el pas de la manifestació pel pont Edmund Pettus de Selma, convertit en un símbol de la lluita pels drets civils.
Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!