25 juny 2024
spot_img
25 juny 2024

Pictogrames: un llenguatge per a l’autisme

Les persones amb TEA tenen problemes per comunicar-se i els resulta molt més fàcil processar missatges amb imatges

La comunicació és essencial perquè les persones puguin relacionar-se i interactuar amb els altres cada dia. Per fer-ho necessitem un llenguatge i, si no el dominem, podem quedar al marge de la comunicació i les relacions socials.

Aquest problema el pateixen moltes persones amb Trastorns de l’Espectre Autista (TEA), que tenen dificultats per expressar-se i relacionar-se amb altres persones.

Els nens amb autisme tenen problemes per desenvolupar un llenguatge i alguns triguen més que d’altres a començar a parlar. No obstant això, la seva capacitat per processar les imatges és millor.

Per això els resulta molt més fàcil comunicar-se i entendre missatges a través d’il·lustracions o pictogrames.

Els pictogrames són una eina cada vegada més utilitzada per facilitar la comunicació de persones amb TEA, especialment entre els nens que encara estan desenvolupant el llenguatge oral.

Aquestes imatges faciliten l’aprenentatge de les persones amb autisme i creen un entorn més fàcil de comprendre, per exemple, a l’hora d’identificar edificis oficials (una biblioteca, un banc) o aprendre’s les normes de circulació.

 

Per què els pictogrames són útils per a les persones amb autisme?

Encara que les persones amb autisme tinguin problemes per expressar-se oralment, no és veritat que no parlin. Poden fer-ho, però utilitzen un llenguatge literal, de manera que sovint no entenen les bromes, els acudits o els dobles sentits.

Per això, a l’hora de comunicar-se amb ells és més fàcil utilitzar pictogrames, que té un únic significat i són fàcils d’interpretar per a qualsevol persona.

Amb una sèrie de pictogrames podem explicar una activitat, establir un horari o recordar una rutina per dur a terme abans de sortir de casa. A més, els dibuixos poden anar acompanyats del llenguatge verbal, ja que relacionar les paraules amb imatges ajuda al seu desenvolupament.

Avui dia podem veure aquests pictogrames als espais públics de moltes ciutats, que cada vegada són més conscients de la necessitat de facilitar la comunicació a les persones amb TEA.

Pictogrames en un semàfor per ajudar les persones amb autisme (Asociación Navarra de Autismo).

 

Característiques dels pictogrames

Cada pictograma ha de poder explicar-se per si sol i normalment no necessita d’un text que l’acompanyi perquè es pugui entendre. Són imatges molt senzilles, sense massa detalls que puguin complicar el significat.

També formen un llenguatge universal: la imatge d’un cotxe, una mà o una casa s’entenen de la mateixa manera arreu del món, independentment de l’idioma o de la cultura.

Una altra de les seves característiques és la seva senzillesa visual: es poden interpretar fàcilment a primera vista, sense necessitat d’observar-los amb molta atenció. És important evitar detalls que no aportin informació rellevant.

També resulten molt útils per la seva agilitat comunicativa. Són missatges instantanis que contribueixen a una comunicació fluida.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

 

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -