23 juliol 2024
spot_img
23 juliol 2024

Portugal convoca eleccions anticipades

El president del país anuncia la dissolució del Parlament i un avenç electoral després de la dimissió de l'ara exprimer ministre António Costa

Portugal tornarà a les urnes dos anys després de les darreres eleccions. El president de la República, Marcelo Rebel de Sousa, ha anunciat que dissol el Parlament i convoca eleccions anticipades. Això passa en resposta a la greu crisi política que travessa el país després de la dimissió de l'ara exprimer ministre António Costa.

El president ha anunciat que els comicis se celebraran el proper 10 de març i que formalitzarà aquesta decisió al desembre, després que s'hagin aprovat els Pressupostos Generals del 2024. L'objectiu és centrar-se primer a garantir l'estabilitat econòmica i social al país.

Aquest avenç electoral ha tingut a veure amb la dimissió d'António Costa. El primer ministre va deixar el càrrec fa una setmana després de conèixer-se que està sent investigat per diversos possibles delictes relacionats amb negocis de liti i hidrogen verd a Portugal: prevaricació, corrupció activa i passiva i tràfic d'influències.

  • La prevaricació consisteix a prendre decisions arbitràries que van contra la llei.
  • La corrupció activa implica subornar una persona perquè cometi un acte il·legal, mentre que la passiva suposa acceptar suborns.
  • El tràfic dinfluències es refereix a lús indegut de la influència o contactes per obtenir algun tipus de benefici o avantatge.

Costa ha defensat la seva innocència en tot moment i, ara com ara, no ha estat detingut. Segons la Constitució portuguesa, cap membre del Govern no pot ser arrestat o detingut sense autorització de l'Assemblea de la República, llevat que es confirmi que hi ha un delicte greu.

Tot i això, arran de la investigació sí que han estat detingudes altres persones properes a l'exprimer ministre, com Vítor Escária, cap de gabinet de Costa, i l'empresari Diogo Lacerda Machado, amic seu. Tota aquesta situació ha provocat una greu crisi institucional al país, que haurà d'esperar fins al març del 2024 per conèixer la persona que substituirà Costa en les seves funcions.

El govern d'António Costa

António Costa es va convertir en primer ministre de Portugal el 2015, un any després de ser designat Secretari General del Partit Socialista portuguès. En aquesta primera legislatura, va formar una coalició d?esquerra amb dos partits, el Bloco de Esquerda i el Partit Comunista.

En assumir per primera vegada el càrrec, l'executiu es va enfrontar a la tasca de manejar les seqüeles de la crisi econòmica global que va sorgir el 2008, abordant temes com la desocupació o el deute públic. A poc a poc, el país va anar experimentant una recuperació econòmica gradual i el govern de coalició va ser reelegit a les eleccions del 2019.

Tot el creixement econòmic que havia experimentat el país va quedar paralitzat amb l'arribada de la pandèmia del coronavirus el 2020. Com els altres països del món, Costa i el seu govern van haver d'implementar mesures per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social derivada de la pandèmia.

El 2022, el Partit Socialista va tornar a guanyar a les eleccions, aconseguint una majoria absoluta històrica: va obtenir el 41,5% dels vots i 119 escons, tres per sobre del mínim exigit per a la majoria. Era la tercera legislatura d'António Costa al capdavant del país, però no l'ha pogut acabar.

La investigació de la Fiscalia contra Costa se centra en diversos projectes energètics: un projecte d'una central de producció d'energia amb hidrogen, un altre per a la construcció d'un centre de dades (tots dos a Sines), i concessions d'explotació de liti a les mines de Romà i Barroso (al nord del país).

Portugal, una república semipresidencialista

Portugal és una república semipresidencialista, és a dir, la sobirania nacional és compartida pel cap d'Estat –el president– i el cap de Govern –el primer ministre–.

El president de la República és triat per vot popular per a un mandat de cinc anys, i pot ser reelegit. Tot i que el president té un paper important en la representació del país, els seus poders executius són limitats. Això sí, té facultat constitucional per designar i destituir el primer ministre, així com convocar eleccions.

Per part seva, el primer ministre té la responsabilitat de dirigir el govern i és responsable de l'administració diària del país. És designat pel president de la República, generalment després d'una sèrie de consultes amb els partits polítics representats al Parlament.

El sistema semipresidencialista a Portugal es caracteritza per la coexistència dels dos caps, cosa que és present en altres repúbliques del món, com és el cas de França. Aquest és diferent del sistema presidencialista pur, on el president de la República és tant el cap dEstat com el cap de Govern. Això passa als Estats Units i Argentina, per exemple.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -