18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

La postveritat del discurs climàtic de Trump

Les afirmacions del president d’Estats Units no sempre coincideixen amb els fets reals

El president Donald Trump va anunciar al maig de 2016 la retirada d’Estats Units de l’acord climàtic de París. Per justificar la decisió, Trump va assegurar que el pacte era injust per a Estats Units, perquè limitar les emissions de CO2 implicava posar fre a la producció i al creixement de l’economia.

Trump va pronunciar un discurs ple de dades per convèncer als seus ciutadans, però si analitzem les seves paraules veiem com manipula les dades a favor seu.

“Sortim d’aquest acord, però negociarem per fer un tractat que sigui just”

En realitat, Estats Units no és víctima de les decisions d’uns altres. Com s’exposa a l’Article 3 de l’acord, cada país decideix a quin objectiu es proposa arribar a la reducció de la contaminació.

“El compliment de l’acord de París […] significaria la pèrdua de 2,7 milions de llocs de treball al 2025”

Aquesta dada es va presentar en un informe de la Cambra de comerç d’Estats Units i del grup American Council for Cabdal Formation, dues entitats amb interessos econòmics contraris a l’acord de París (perquè posa límits a la seva producció i redueix els beneficis).

Per això, l’informe presenta les dades de manera interessada: els autors només van tenir en compte els inconvenients i no els beneficis, com ells mateixos expliquen a la lletra petita. Per exemple, alguns sectors com la mineria perdrien diners, però podrien desenvolupar-se altres àrees com les energies renovables. 

Amb la limitació d’emissions de CO2, alguns sectors perdrien diners però altres àrees com les energies renovables podrien desenvolupar-se. (Federico Gambarini / AP)

“Segons l’acord, Xina podrà construir centenars de plantes de carbó però nosaltres no”

L’acord de París no inclou cap clàusula que prohibeixi als Estats Units construir plantes de carbó. A més, Xina s’ha compromès a reduir les seves emissions de carboni en un 60-65% al 2030 (respecte als nivells de 2005).

“Encara que l’acord de París s’implementés completament i tots els països el complissin, s’estima que sobre l’any 2100 només s’hauria reduït la temperatura global a 0,2 graus Celsius. Una quantitat molt petitona”

Com expliquen investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), qualsevol reducció de temperatura, per petita que sigui, seria un gran èxit perquè significaria que s’hauria revertit la tendència a l’augment.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -