18 maig 2024
spot_img
18 maig 2024

Produir i consumir de manera sostenible

Canviar la nostra actitud i els nostres hàbits de consum és essencial per poder avançar cap a un creixement econòmic que respecti el medi ambient

L’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 12 es titula Producció i consum responsables i cerca promoure formes de consum sostenibles amb el planeta. Aquesta premissa consisteix a “fer més i millor amb menys”, és a dir: augmentar l’eficiència dels recursos naturals per reduir l’impacte en el nostre entorn. 

La població mundial és avui de més de 7.900 milions de persones. Si es manté el ritme de creixement actual, segons dades de les Nacions Unides, el 2050 serem 9.600 milions de persones. Gairebé 10.000 milions de persones que s’han d’alimentar, vestir, desplaçar amb cotxe o transport públic, que compren i consumeixen i generen residus… 

El problema és que la Terra té uns recursos limitats i un límit d’explotació. Si mantenim el ritme de producció i consum actuals, ens caldrien fins a gairebé tres planetes per satisfer les nostres necessitats.

El canvi climàtic, l’escassetat de productes o la manca de combustibles són els primers senyals que ens cal frenar l’impacte de l’activitat humana sobre el planeta. Hem de canviar la nostra manera de produir i consumir, ser més conscients de la nostra petjada mediambiental i adoptar canvis per protegir el futur.

Produir de manera responsable 

Un dels punts més importants per complir amb l’ODS12 és canviar el model de producció de negocis i empreses: saber quins són els punts més contaminants en el procés de fabricació o a l’hora d’oferir serveis és el primer pas per reduir l’impacte mediambiental. 

A la pràctica, les empreses poden evitar pèrdues innecessàries d’energia i optimitzar-ne l’ús, cosa que es coneix com a eficiència energètica. També poden invertir en ecoinnovació: repensar les seves activitats per fer negocis de manera que el medi ambient i les persones també en surtin beneficiats. 

Reduir, reutilitzar i reciclar són les bases de l’economia circular: d’aquesta manera, la vida útil dels productes s’allarga i contaminem menys, perquè no hem de tornar a comprar i generem menys residus. 

Però no depèn només de les empreses: nosaltres, com a consumidors, també podem triar comprar marques i productes més sostenibles, que respectin el medi ambient i facin servir productes naturals o energies renovables per fabricar-los. 

Alhora, la reducció és la clau per prevenir la contaminació: reduir el consum d’energia, disminuir la despesa d’aigua, utilitzar menys vehicles per emetre menys gasos d’efecte d’hivernacle, gastar menys envasos i generar menys residus…

Conscienciar els consumidors

Els consumidors tenim una gran responsabilitat en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, especialment en el cas de l’ODS12, ja que el consum i la producció estan directament relacionats amb la vida i els costums diaris de les persones.

Com i què comprem, quanta aigua i electricitat consumim, com tractem els nostres residus, quins mitjans de transport utilitzem i com ens desplacem té un efecte immediat en la Terra. Per això és vital canviar la mentalitat i entendre que cuidar el medi ambient és una prioritat.

Per ser part del canvi en positiu, podem començar per les coses més senzilles. Comprar a la botiga del barri productes locals ajudarà que el menjar no hagi de viatjar quilòmetres per arribar al plat. Deixar de fer servir bosses, canyes o envasos de plàstic també pot marcar una gran diferència.

Un gest tan senzill com apagar la llum o els dispositius electrònics que no estiguem utilitzant ajudarà a reduir el consum energètic i, de passada, les emissions que genera la producció d’energia. Segons l’ONU, el 29% de l’energia mundial es consumeix a les cases, per la qual cosa disminuir una cinquena part d’aquestes emissions és directament a les nostres mans. 

Baixar la temperatura de l’aire condicionat, obrir les finestres per crear corrent d’aire i no haver d’utilitzar ventiladors, utilitzar les escales en comptes de l’ascensor, recordar-nos sempre d’apagar les llums abans de sortir d’una habitació… Cada petit gest compta i, multiplicat per totes les persones del planeta, pot suposar la diferència a escala global.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -