Mig any després dels sismes, la recuperació de Turquia i Síria encara no s’ha fet realitat
Sis mesos després dels terratrèmols que van assolar el sud de Turquia i el nord de Síria, les regions afectades als dos països segueixen patint les afectacions. “Malgrat que ja ha passat mig any dels devastadors terratrèmols, la recuperació encara no s’ha acabat. Acción contra el Hambre continua a tots dos països treballant per proporcionar assistència humanitària, recuperació primerenca i programes de rehabilitació a llarg termini”, explica la directora regional d’Acción contra el Hambre per a l’Orient Mitjà, Chiara Saccardi.
A Turquia, el sisme va afectar 11 províncies del sud i sud-est, matant 50.000 persones, ferint més de 100.000 i destruint gairebé 300.000 edificis. Prop de tres milions de persones es van veure obligades a abandonar casa seva, i avui més d’un milió i mig continuen vivint en assentaments informals, cosa que planteja un repte addicional per les condicions climàtiques.
A més, moltes d’aquestes persones no tenen accés a les necessitats més bàsiques ni tenen fonts d’ingressos estables. Actualment, aproximadament 4 milions de menors necessiten ajuda humanitària al país.
Els terratrèmols a Síria
Al costat sirià, els terratrèmols van provocar la mort de més de 6.000 persones i 12.000 ferits, deixant greus danys en infraestructures i zones residencials, afectant un total de 8,8 milions de sirians.
Actualment, la població continua tenint problemes d’allotjament a causa de greus danys als edificis, deixant nombroses famílies sense habitatge. L’accés a serveis essencials com aigua potable, sanejament, una nutrició adequada o l’atenció sanitària continua sent una gran preocupació a tots dos països. A més, els mitjans de subsistència i la seguretat alimentària de la població es van veure greument afectats, així com el benestar mental per estrès posttraumàtic.
Tal com expliquen des d’Acción contra el Hambre, a Síria els terratrèmols han exercit encara més pressió sobre els serveis públics i alguns sectors concrets com la sanitat, l’habitatge, els mitjans de subsistència, l’aigua i el sanejament. Tot això se suma a les múltiples crisis que vivia per endavant el país: el conflicte que dura ja més de dotze anys, la pandèmia de la covid-19, l’escassetat de combustible, la recessió econòmica, el brot de còlera i la sequera prolongada. Són més 15 milions de sirians els que necessiten ajuda humanitària, segons les Nacions Unides.
El treball d’Acción contra el Hambre
Durant els sis mesos, l’organització, juntament amb els seus socis locals, ha donat suport a un total de 265.166 persones a través de la seva activitat holística a Turquia i Síria. Més de 48.000 persones han rebut suport en matèria daigua, sanejament i higiene; més de 20.000 a l’àmbit de la salut i nutrició i 100.000 persones quant a la seva seguretat alimentària i mitjans de vida.
“Després d’una catàstrofe, els pares ja no poden alimentar adequadament els fills a causa de l’estrès. Els nens i nenes necessiten tenir una nutrició adequada perquè els pot afectar més endavant. Al nostre espai “amigable per als nadons”, qualsevol mare pot entrar i tenir una varietat de serveis i suports necessaris», assegura la coordinadora de nutrició d’Acción contra el Hambre a Turquia, Kenda Al Nsour.
En territori sirià, per fer front a les necessitats relacionades amb el terratrèmol, Acció contra la Fam també ha previst rehabilitar infraestructures clau a Lattakia, Alep i Hama, incloent-hi la formació d’enginyers. Pel que fa als recursos del sector sanitari, l’organització presta ajuda amb reparacions, accés a medicaments, equipament i formació per a treballadors sanitaris tant a Hama com a Lattakia, així com la posada en marxa d’un programa per complementar la seguretat alimentària comunitats rurals d’aquesta regió.
Durant els primers mesos, l’organització ha centrat en el suport al sistema sanitari d’Alep, subministrant medicaments essencials als hospitals, distribuint menjars calents, materials de refugi i higiene, atenció psicològica, així com millorar les condicions de sanejament als refugis col·lectius i rehabilitació d’emergència d’aquests sistemes. Amb lajuda denginyers formats per lorganització, el Sindicat dEnginyers dAlep ha pogut avaluar també els danys estructurals de més de 100.000 edificis.