16 abril 2024
spot_img
16 abril 2024

Quatre nois de Liverpool

Fa 50 anys de la separació de The Beatles, grup britànic que va conquistar el món amb les seves cançons

La fama de The Beatles ha traspassat fronteres i generacions fins avui. Els seus quatre integrants són noms destacats de la història de la música: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr.

Els quatre eren originaris de Liverpool, una ciutat industrial al nord-oest d’Anglaterra, encara que no tots formaven part de la banda des del principi. Repassem el seu paper i com cada u va influir en l’èxit del grup.

 

John Lennon (Liverpool, 1940-Nova York, 1980)

Va ser un dels Beatles més icònics, conegut per les seves múltiples facetes artístiques: a més de compondre cançons, li agradava dibuixar, escriure poesia i va ser un destacat activista contra la guerra.

Quan només era un adolescent, Lennon va fundar la banda The Quarrymen en 1956 amb alguns companys de col·legi. Un any després es van incorporar Paul McCartney i George Harrison i el 1960 van canviar el nom de la banda per The Beatles.

Al costat de McCartney, John Lennon va ser el principal lletrista de la banda. Tots dos tenien un caràcter molt fort i per això es disputaven el lideratge del grup.

Després de la separació de The Beatles el 1970, Lennon va llançar la seva carrera en solitari i va crear diversos projectes artístics amb la seva dona, Yoko Ono. La seva cançó Imagine (1971) parla sobre un món sense armes ni guerres i es va convertir en un himne del moviment pacifista.

Va morir el 8 de desembre de 1980, assassinat per un fanàtic que l’esperava davant de casa seva a Nova York.

 

Paul McCartney (Liverpool, 1942)

Paul McCartney és considerat l’altre líder de la banda al costat de John Lennon. Mantenien una mena de competència creativa que va fer créixer el grup.

També eren els principals compositors: van escriure prop de 200 cançons, algunes tan famoses com Let it be, Yesterday, Help o Strawberry Fields Forever.

McCartney va conèixer a Lennon en una festa on tocaven The Quarrymen, es van caure bé i es va unir al grup. Va ser ell qui va introduir més tard al seu amic George Harrison.

A més de compondre cançons, McCartney era vocalista i tocava el baix. Durant anys es va encarregar també de gestionar les tasques menys creatives, com la part empresarial del grup.

Ell va ser el primer a presentar un disc en solitari l’any 1970. Lennon, Harrison i Starr no s’ho van prendre molt bé, perquè van creure que havia actuat a l’esquena, tot i que la veritat és que el grup s’estava trencant des de feia temps.

Des de llavors ha llançat una vintena de discos amb el grup Wings i també en solitari. Actualment, McCartney segueix actuant en directe, encara que la seva gira de 2020 ha quedat en suspens per la pandèmia de coronavirus.

 

George Harrisson (Liverpool, 1943 – Los Angeles, 2001)

George Harrison era el guitarrista solista de The Beatles. Durant els primers anys de va adoptar un perfil secundari, mentre John Lennon i Paul McCartney s’encarregaven de liderar la banda.

No obstant això, molts crítics musicals reivindiquen el seu talent i asseguren que va escriure algunes de les millors cançons, com Here comes the sun o Something.

Harrison va introduir a la resta en la cultura i religió hindús, que van tenir una gran influència durant la segona etapa musical del grup. The Beatles van introduir instruments i sons ètnics per primera vegada en el disc Rubber soul (1965).

Així va ser com Harrison va començar la seva faceta com a productor, que va desenvolupar sobretot després de la separació del grup l’any 1970. El seu disc All Things Must Pass (1970) es considera un dels millors de les seves carreres en solitari.

Entre 1988 i 1990 va formar part d’un nou projecte musical: la superbanda The Travelling Wilburys, al costat d’altres artistes de la talla de Bob Dylan, Jeff Lynne, Roy Orbison i Tom Petty. Va morir molt jove, als 58 anys, a conseqüència d’un càncer.

 

Ringo Star (Liverpool, 1940)

Richard Starkey, conegut amb el nom artístic de Ringo Starr, va ser l’últim a incorporar-se a la banda: es va convertir en el bateria de The Beatles el 1962 perquè el bateria original, Pete Best, no convencia al productor de la banda.

Així i tot, Ringo ja coneixia a Lennon, McCartney i Harrison de l’ambient musical de Hamburg i havia tocat amb ells en diverses ocasions. Li deien així pels curiosos anells que portava [ring significa anell en anglès] i pel joc de paraules entre star [estrella] i el seu cognom Starkey.

Durant la seva infància va emmalaltir en diverses ocasions i el van haver d’hospitalitzar durant llargues temporades. Va ser llavors quan es va interessar per la música i, sobretot per la percussió: tocava a totes hores amb el material que trobava.

Ringo no compondre cap de les cançons que van fer famosos als Beatles, però aportava serenitat i carisma enmig de les fortes personalitats de Lennon i McCartney. En aquest sentit, també va tenir un paper essencial en l’èxit del grup.

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -