Què és l’ONU?
Expliquem com funciona aquesta organització mundial i quina importància té actualment al món
Què és?
L’Organització de les Nacions Unides, també coneguda com ONU, és una organització mundial, la qual promou l’ajuda entre països, el manteniment de la pau, la seguretat de les nacions i el respecte pels drets humans. Va ser fundada el 1945 per 51 estats. Actualment en formen part un total de 193 país.
Quan es va crear i per què?
El terme “Nacions Unides” el va utilitzar per primera vegada Franklin D. Roosevelt (el president dels EUA d’aquella època) el 1942, durant la Segona Guerra Mundial, per referir-se al bàndol dels Aliats (Regne Unit, Estats Units, la Unió Soviètica i França). Més endavant, el 25 d’abril del 1945, es va celebrar la conferència de San Francisco per crear una organització internacional de països, que finalment va adoptar el nom que havia utilitzat el president Roosevelt.
L’objectiu principal era crear una organització per mantenir la pau al món i perquè no tornés a passar una tragèdia semblant a una guerra mundial, ja que acabaven de sortir d’una.
Què és la Carta de les Nacions Unides?
La Carta de Nacions Unides és una mena de constitució de les Nacions Unides on es descriuen i concreten les funcions de cada òrgan d’aquesta organització, l’autoritat que té cadascun, els protocols a seguir i el funcionament general de l’ONU. Va ser signada el 1945 pels 51 estats que van fundar l’organització.
Quins òrgans hi ha a l’ONU?
- Assemblea General: és l’òrgan principal de l’ONU. Es reuneix una vegada a l’any durant dos mesos i mig, i es fan votacions sobre temes com l’elecció dels membres dels diversos òrgans de l’ONU, l’admissió, la suspensió o l’expulsió d’algun membre. També es prenen decisions relacionades amb el pressupost. Cada estat té un vot.
- Consell de Seguretat: és l’òrgan que s’encarrega de mantenir la pau i la seguretat entre les nacions. Les decisions preses pel Consell de Seguretat han de ser obeïdes per tots els altres òrgans segons estableix la carta de l’ONU, convertint el Consell de Seguretat en l’òrgan més poderós de l’organització.
- Consell Econòmic i Social: és el que s’ocupa de parlar de temes de desenvolupament sostenible, siguin econòmics (per exemple, aranzels a les empreses que contaminin o que no respectin els drets dels treballadors), socials o mediambientals (per exemple, s’encarrega dels ODS, els Objectius de Desenvolupament Sostenible). Les seves decisions no són dictaminades pels estats, sinó per 54 membres elegits.
- Tall Internacional de Justícia: és la que s’encarrega de resoldre les baralles entre els Estats. També opina i aconsella sobre els temes de legalitat de l’Assemblea General i del Consell de Seguretat.
- Secretariat de l’ONU: és un equip de treball format per persones de totes les àrees geogràfiques. S’encarrega de proveir instal·lacions, estudis i informació als altres sectors de l’ONU, i rep ordres de l’Assemblea General, el Consell de Seguretat i l’ECOSOC. El cap és el Secretari General de l’ONU, que és la persona que administra l’organització. Viatja a països en crisi i fa suggeriments per a la resolució de conflictes.
L’actualitat a l’ONU
Actualment, l’ONU està formada per 193 països, que són tots els que estan reconeguts per l’organització. Els únics dos països que no participen tot i tenir una invitació per participar com a observadors són la Ciutat del Vaticà i l’Estat de Palestina.