17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Què fan les marques per ser més sostenibles?

Cada vegada més empreses adopten iniciatives per ser respectuoses amb el medi ambient, però encara queda un llarg camí per recórrer

Per Laura Farré Burgos

La temperatura de la planeta puja cada any una mica més, i l’espècie humana és la culpable. El clima va començar a canviar arran de la contaminació produïda durant la revolució industrial (segona meitat de segle XVIII).

Es van començar a utilitzar combustibles fòssils a gran escala per alimentar les fàbriques. En cremar-se, el carbó i el petroli generaven gasos d’efecte hivernacle que, en arribar a la capa d’ozó, contribuïen a l’augment de la temperatura global. A més, la indústria també produïa residus sòlids, que contaminaven el medi ambient.

Els consumidors cada vegada estan més conscienciats, com ho demostren les massives protestes contra el canvi climàtic. Els ciutadans volen que governs i empreses prenguin decisions i portin a terme accions que ajudin a cuidar el planeta.

Algunes d’elles han pres nota i han impulsat iniciatives per ser més sostenibles. Però en algunes ocasions, aquestes propostes es publiciten per donar la impressió davant el públic que la marca és més ecològica del que en veritat és.

 

Alimentació

La producció de menjar genera una quarta part de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. El sector comença a prendre mesures com, per exemple, canviar les ampolles de plàstic per altres de vidre.

L’ONG mediambiental Greenpeace, en un informe publicat l’any 2019, assenyalava que les empreses que envasen els seus productes alimentaris en plàstic són de les més contaminants del món, pel fet que molts dels envasos no es reciclen i acaben abocats a la natura.

Algunes companyies investiguen nous dissenys de productes per crear models d’envasos més fàcils de reutilitzar. Algunes empreses cerveseres també han substituït les anelles de plàstic que uneixen les cerveses per cartó biodegradable.

A més de consumir uns envasos o altres, hem de recordar que el tipus de menjar que comprem també pot contribuir a reduir la nostra petjada de carboni. Per exemple, els productes de proximitat i els que no han estat processats tendeixen a ser més sostenibles, mentre que consumir carn vermella o productes que venen de lluny té un impacte ecològic més gran.

 

Tèxtil

La indústria tèxtil s’esforça per reutilitzar i reciclar teixits, ja que és una de les més contaminants del món. La producció de roba requereix molts materials i també litres i litres d’aigua.

Cada vegada hi ha més empreses que recullen la roba usada per a fabricar peces noves. Moltes bosses de les botigues són de paper, no de plàstic, com abans. I els estris fabricats amb aquest material són rebutjats en molts establiments.

També hi ha empreses que utilitzen plàstic reciclat, o fins i tot extret de la mar, per fabricar teixits, amb la qual cosa s’aconsegueix aprofitar residus.

 

Empreses més sostenibles o campanya de publicitat?

Empreses de tots els sectors afirmen comportar-se de manera respectuosa amb el medi ambient. No obstant això, no totes ho fan realment. Aquesta estratègia de màrqueting rep el nom de ‘greenwashing’, i consisteix a mostrar que la companyia porta a terme iniciatives ecològiques per donar una imatge corporativa responsable que atregui compradors.

https://www.instagram.com/p/CAL_CXFFnl4/?utm_source=ig_embed

Malgrat aquestes iniciatives, el gruix de la producció de l’empresa pot encara continuar generant residus i ser contaminant.

Encara queda molta feina per aconseguir que l’activitat industrial sigui més respectuosa amb el medi ambient. A més, els consumidors també tenen un paper actiu: amb les seves compres poden afavorir un tipus d’indústria o un altre.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -