28 gener 2023
spot_img
28 gener 2023
spot_img

Què signifiquen les sigles LGBTIQ+?

El terme va sorgir a la dècada dels 90 i ha evolucionat al llarg dels anys per tal d’incloure tots els col·lectius

El terme LGBTIQ+ està format per les sigles de les paraules lesbiana, gai, bisexual, transgènere, transsexual, travesti, intersexual i queer. Al final se sol afegir el símbol + per incloure tots els col·lectius que no estan representats en les sigles anteriors.

Aquestes sigles han evolucionat al llarg dels anys. Si bé al principi només eren LGB, els últims anys s’hi han incorporat nous conceptes per fer referència a d’altres identitats de gènere i d’orientació sexual. A continuació fem un breu resum de cadascuna de les sigles.

 

Lesbiana, gai i bisexual

Les lletres L, G i B es refereixen a les lesbianes, gais i bisexuals. (LightFieldStudios – LightFieldStudios / Getty Images/iStockphoto)

Les lletres L, G i B fan referència als conceptes lesbiana, gai i bisexual.

Una dona lesbiana és la que se sent atreta per una altra dona. D’altra banda, un home gai és el que se sent atret per un altre home. Tant lesbianes com gais són homosexuals, perquè se senten atrets per persones del seu mateix sexe.

Una persona bisexual se sent atreta tant per dones com per homes.

L’atracció, en tots els casos, pot ser emocional o física.

 

Transgènere i transsexual

Laverne Cox, primera actriu transsexual nominada a l’Emmy. (Netflix – Netflix)

La T engloba diverses categories dins del col·lectiu.

D’una banda fa referència a les persones transgènere. Són les que neixen amb genitals i característiques físiques que la societat identifica com a masculines o femenines, però que se senten del sexe contrari. És a dir, van néixer amb el cos d’un home i s’identifiquen com a dona o a l’inrevés.

Les transsexuals són aquelles persones transgènere que s’han medicat o fins i tot operat per canviar de sexe. D’aquesta manera, adeqüen el seu cos a com se senten realment. Per exemple, una noia trans és una persona que va néixer amb cos de noi i s’ha tractat per tenir cos de noia.

 

Travesti

La cantant Conchita Wurst, un home que es vesteix de dona, va guanyar el concurs Eurovisió el 2014. A la foto, fent el pregó de l’Orgull Gai de Madrid (EFE / Javier Lizón – EFE en 2014. / Javier Lizón)

Hi ha qui considera que la lletra T també fa referència als travestis. Són persones que es vesteixen i es comporten com si fossin del gènere oposat. Per exemple, un home pot vestir-se i maquillar-se amb la roba que normalment porten només les dones, i a l’inrevés.

Poden fer-ho en públic o en privat, i ocasionalment o sovint. Les persones que es transvesteixen no són necessàriament homosexuals.

 

Intersexual

L’1,7% dels nounats són intersexuals. (UNFE)

Els intersexuals neixen amb genitals d’home i de dona alhora.

A més, alguns intersexuals tenen una combinació de cromosomes que impedeix assignar-los un sexe concret.

Segons les Nacions Unides (ONU), un 1,7% dels nounats són intersexuals. Al món n’hi ha tants com persones pèl-roges.

 

‘Queer’

Antigament, la paraula ‘queer’ era un insult adreçat a les persones homosexuals. (Angela Weiss – Angela Weiss / AFP)

Queer significa estrany’ en anglès. Al segle xix era un insult que s’adreçava a les persones homosexuals.

Però a la fi dels anys 80, els activistes a favor dels drets de la comunitat LGBTIQ+ van capgirar-ne el sentit i van reivindicar la paraula.

Avui, queer fa referència a aquelles persones que volen viure lliurement sense etiquetes, sense amagar-se i sense ser discriminades per aquest motiu.

 

Símbol +

L’ésser humà és complex, i el símbol + vol englobar aquelles persones que no se senten identificades amb les categories anteriors. (Kathy Willens – Kathy Willens / AP)

El símbol + fa referència a les minories dins del col·lectiu LGBTIQ+, com les persones asexuals, les demisexuals o les pansexuals, entre d’altres.

Les persones asexuals són aquelles que tenen un baix o nul interès pel sexe.

Les demisexuals necessiten conèixer molt bé una altra persona per sentir atracció sexual.

Són pansexuals i omnisexuals aquells que se senten atrets per altres persones independentment del gènere d’aquestes. Poden sentir atracció per homes i dones però, a diferència dels bisexuals, també per aquelles persones que no s’identifiquen amb un gènere en concret. És a dir, que no es consideren ni homes ni dones.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -