11 desembre 2023
spot_img
11 desembre 2023

Qui són els candidats a la presidència dels Estats Units?

El republicà Donald Trump i el demòcrata Joe Biden són els aspirants de major edat que s’han disputat el càrrec

El pròxim 3 de novembre Estats Units triarà al seu nou president. El càrrec se’l disputen l’actual líder del país, el republicà Donald Trump, i el demòcrata Joe Biden.

A diferència d’altres països del món, en els quals hi ha diversos candidats de diferents partits a la presidència, als Estats Units només n’hi ha dos. Això es deu al fet que des del 1852 els presidents triats dels Estats Units han procedit del Partit Republicà o del Partit Demòcrata. Aquest sistema, en el qual dos partits polítics s’alternen en el poder, es diu bipartidisme.

Encara que aquests dos són els principals, hi ha altres partits polítics minoritaris, coneguts com a third parties. Gairebé no tenen representació, per la qual cosa es considera que els nord-americans que voten a favor seu ho fan per protestar contra els dos grans partits.

Abans de convertir-se en candidats, els polítics han de vèncer a altres oponents del seu propi partit per competir per la presidència. Per exemple, Joe Biden va vèncer a Bernie Sanders, un conegut polític demòcrata més progressista. Aquest procés es coneix com a eleccions primàries.

Tots dos candidats, que curiosament són els més grans que s’han disputat la presidència, han dedicat els últims mesos a fer campanya i a presentar les seves propostes per buscar els vots de la ciutadania. Per això, han recorregut el país fent mítings i han participat en debats electorals.

 

Donald Trump busca la reelecció

Amb 74 anys és el president número 45 dels Estats Units. Vol aconseguir quatre anys més de mandat. Si ho aconsegueix, seria l’últim: els presidents només poden ser-ho 8 anys. Abans de ser president, Trump ja era una celebritat per ser un promotor immobiliari amb una gran fortuna i pels seus programes de reality.

La presidència de Trump ha estat marcada per diversos temes. D’una banda, un dels punts clau del seu programa electoral era limitar la migració als Estats Units. Seva era la proposta d’ampliar el mur que ja existia per separar Mèxic i els Estats Units i endurir la política migratòria.

Trump és un escèptic sobre els efectes del canvi climàtic. Per això, durant el seu mandat ha desfet mesures preses per l’anterior president, Barack Obama, en relació amb limitar la contaminació per considerar que podrien perjudicar l’economia estatunidenca.

També ha donat prioritat a empreses nord-americanes per sobre de les estrangeres sota l’eslògan “Amèrica Primer”, i ha impulsat una reforma fiscal que redueix dràsticament els impostos per a les empreses, entre altres detalls.

La seva gestió del coronavirus ha estat polèmica. En un inici va voler restar importància a la pandèmia, i ha acusat la Xina en diverses ocasions de ser el culpable que el virus es propagués pel món. Es va negar durant molts mesos a portar mascareta. Va haver de ser hospitalitzat després de contreure el virus i desenvolupar la malaltia.

D’altra banda, durant el seu mandat ha realitzat comentaris sexistes i ha estat acusat per diverses dones d’abusos sexuals. La corrupció també ha esquitxat a Trump. Al setembre, el diari The New York Times va publicar uns documents en els quals es mostrava que gairebé no havia pagat impostos i que tenia deutes per valor de centenars de milions de dòlars. No obstant això, ell ho ha desmentit.

 

Joe Biden, vicepresident d’Obama

A diferència del seu rival, Biden té una llarga trajectòria política. Als seus 77 anys ha estat el 47è vicepresident dels Estats Units durant el mandat de Barack Obama, i sis vegades senador per Delaware, estat del país. El seu lema de campanya ha estat “batalla per l’ànima dels Estats Units”. Si guanya, Biden seria el president més gran fins avui.

Biden ha afirmat que treballarà per tornar a implementar aquelles mesures aprovades durant el mandat d’Obama i anul·lades per Donald Trump, especialment en matèria de salut, immigració i medi ambient.

Un sistema de salut més accessible per als estatunidencs és un dels seus objectius. El país és un dels pocs països desenvolupats que no té assistència sanitària universal pública, la qual cosa fa difícil rebre assistència mèdica per a moltes persones.

A diferència de Trump, ha promès prendre mesures per abordar l’emergència climàtica. De fet, ha afirmat que és la seva intenció tornar a formar part de l’Acord de París, després que Trump anunciés la retirada dels Estats Units a finals del 2019. És un dels tractats internacionals per frenar els efectes del canvi climàtic més importants fins avui.

D’altra banda, Biden ha estat acusat de tocaments o comportaments inapropiats i també ha estat acusat d’agressió sexual, encara que ell ho ha negat.

Ara per ara, sembla que Joe Biden encapçala les enquestes, però faltarà comptar els vots dels nord-americans per veure qui es converteix en el pròxim president dels Estats Units.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre les ELECCIONS ALS ESTATS UNITS 2020

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ELECCIONS ALS ESTATS UNITS

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -