Qui van ser Hitler i Mussolini?
Aquests dos dictadors van liderar règims totalitaris que van establir les bases del feixisme a Itàlia i el nazisme a Alemanya
Qui van ser?
Benito Mussolini va ser el líder del Partit Feixista, va governar a Itàlia entre 1922 i 1943, i va imposar un règim autoritari basat en el feixisme, que posteriorment va servir de model per a altres moviments com el nazisme alemany.
Per la seva banda, Adolf Hitler va ser el fundador del Partit Nazi, va instaurar el seu propi règim totalitari conegut com a nazisme, i va promoure la invasió de Polònia l’any 1939, fet que va provocar l’inici de la Segona Guerra Mundial.
Com van arribar al poder?
Durant la dècada de 1920, aquests dos líders polítics van aprofitar la crisi econòmica i el malestar generalitzat que vivia la població dels seus països per difondre les seves idees populistes, manipular l’opinió pública i guanyar suport popular. Van apel·lar a la por i a l’orgull nacional, i van prometre solucions ràpides i un canvi radical per millorar la situació.
Tots dos van ascendir al poder i van establir un règim feixista en què ells mateixos eren els líders suprems: Hitler es va convertir en el Führer [Líder] d’Alemanya, mentre que Mussolini es va proclamar Il Duce [El Guía] a Itàlia.
Quina ideologia tenien?
Mussolini va impulsar el feixisme, una ideologia autoritària i nacionalista que buscava consolidar un Estat fort i centralitzat, on el poder estava concentrat en una sola persona. Aquesta ideologia rebutjava la democràcia i el comunisme, i promovia la unitat nacional i el control estatal sobre la societat.
Per la seva banda, Hitler va promoure el nazisme, una variant extrema del feixisme. Aquesta ideologia també era autoritària i nacionalista, però hi afegia el racisme i l’antisemitisme. Els nazis creien en la supremacia de la “raça ària” i volien eliminar tots aquells que consideraven “inferiors”, com ara els jueus.
Què pensaven de l’expansió territorial?
Tant Hitler com Mussolini exaltaven alguns fets històrics que havien viscut els seus països en el passat per justificar els seus plans de guerra i expansió territorial. Tots dos líders volien crear grans imperis que asseguressin el poder i la supremacia d’Alemanya i Itàlia, respectivament.
Hitler volia reconstruir un gran imperi a Europa, similar al Sacre Imperi Romanogermànic, una organització política que va dominar gran part del continent durant l’edat mitjana. La seva idea era conquerir països veïns com Àustria, Polònia, els Països Baixos o Bèlgica, expandint Alemanya i controlant més territoris.
Mussolini s’inspirava en l’antiga Roma imperial, l’època en què Roma va ser una gran potència que dominava la Mediterrània. El dictador volia que Itàlia tornés a ser una potència mundial com en aquells temps, i utilitzava aquesta història per justificar les seves invasions a l’Àfrica i a altres regions.
Com era la vida sota la seva dictadura?
Durant els anys que van governar, la vida a Alemanya i Itàlia va estar marcada per la falta de llibertats, la repressió i el control total de l’Estat. Hi havia propaganda que exaltava la figura del líder, mentre que qualsevol crítica al sistema polític era perseguida i castigada.
Els mitjans de comunicació, l’educació i la cultura estaven controlats pel govern. A més, certs grups (jueus, comunistes, homosexuals…) patien persecució, violència i discriminació.
Com van canviar la història del segle XX?
L’aliança entre Hitler i Mussolini va tenir un impacte devastador en la història. Els seus governs van consolidar ideologies autoritàries, ultranacionalistes i totalitàries que rebutjaven la democràcia. A més, van col·laborar durant la Segona Guerra Mundial, un conflicte que va provocar milions de morts i va destruir gran part d’Europa.
Itàlia i Alemanya van acabar perdent la guerra, i els règims feixista i nazi van fracassar. Les ideologies autoritàries van començar a ser considerades una amenaça per a la pau, la democràcia i els drets humans pel fet d’estar relacionades amb la repressió i la violència. Tot i això, en els anys següents han sorgit moviments amb ideologies similars.