17 maig 2024
spot_img
17 maig 2024

Quins factors de risc poden agreujar els símptomes de la Covid-19?

Les persones obeses, les que pateixen càncer i diabetis, o aquelles amb problemes respiratoris o cardíacs, tenen més risc d’emmalaltir greument de coronavirus

La Covid-19 és una malaltia molt nova de la qual encara es desconeixen molts aspectes. Des de la seva aparició, científics, metges i institucions no paren d’investigar i buscar solucions per evitar més contagis entre la població.

En el moment en què es publica aquest article, es comptabilitzen més de 35.000 milions de contagis per coronavirus al món, amb els Estats Units, l’Índia i el Brasil en les primeres posicions del rànquing, segons dades de la Universitat Johns Hopkins.

Amb el pas dels mesos, s’ha pogut anar actualitzant la informació disponible sobre com muta el virus, com es desenvolupen les vacunes i també quins són els factors de risc que poden provocar que una persona contagiada de coronavirus tingui símptomes més greus que una altra.

Col·lectius més vulnerables

Contagiar-se de coronavirus és una cosa que li pot succeir a qualsevol persona en totes les etapes de la vida. Les recerques indiquen que els nens i adolescents tenen les mateixes probabilitats d’infectar-se que qualsevol altre grup d’edat i poden també propagar la malaltia, afirmen des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Encara que totes les persones estem exposades al contagi, és cert que la malaltia no ens afecta de la mateixa manera. Hi ha grups socials que són més vulnerables, per exemple, les persones grans o aquelles que pateixen alguna malaltia prèvia.

I és que pel que sembla, existeixen unes certes malalties prèvies que fan que una persona que hagi donat positiu en Covid-19 tingui símptomes més greus, segons la informació publicada pels Centres per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC, per les seves sigles en anglès).

Com bé indiquen des del CDC, la llista de malalties prèvies que poden agreujar els símptomes de la Covid-19 no és definitiva, sinó que s’actualitza periòdicament en funció dels nous descobriments i de l’evolució del virus.

Avui dia, aquesta llista es classifica segons el nivell d’evidència científica. És a dir, segons la solidesa de les proves científiques per demostrar que existeix relació entre, per exemple, patir obesitat i tenir símptomes més greus si ets positiu en Covid-19.

Les persones que pateixen malalties pulmonars cròniques, és a dir, que no es poden curar, són les que tenen més risc de desenvolupar símptomes molt greus si es contagien de coronavirus.

L’EPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica), la bronquitis crònica o la fibrosi pulmonar són malalties greus que requereixen tractament mèdic continu.

 

Obesitat i sobrepès

El risc d’haver de ser hospitalitzat per patir Covid-19 és més elevat a mesura que augmenten l’índex de massa corporal (IMC) i l’índex cintura-maluc, segons indica aquest estudi publicat per la revista Proceedings of the National Academy of Science of the United States of America (PNAS).

La investigació va estudiar als pacients hospitalitzats per coronavirus al Regne Unit entre el 16 de març i el 26 d’abril del 2020. Els autors van trobar que el risc de desenvolupar símptomes de Covid-19 més greus s’elevava fins i tot amb un modest augment de pes.

Malgrat aquests resultats, els investigadors es mostren cauts i afirmen que les dades que relacionen obesitat i coronavirus “són inconsistents”, ja que els estudis s’han realitzat en mostres molt reduïdes de població.

És important destacar que les persones amb obesitat o sobrepès són més propenses a desenvolupar diabetis mellitus, més coneguda com a diabetis de tipus 2, una malaltia crònica que sorgeix per la impossibilitat del cos de produir la insulina necessària per gestionar la glucosa (sucre) present en la sang. La diabetis és una altra de les malalties destacades pel CDC com a factor de risc, com hem vist en la taula anterior.

 

Problemes de cor

La hipertensió arterial i les cardiopaties incrementen el risc que la Covid-19 causi símptomes greus, afirma l’OMS després de realitzar un estudi en col·laboració amb la Federació Mundial del Cor (WHF) i la Universitat de Newcastle, a Austràlia.

L’estudi apunta que, a Itàlia, el 67% de les persones que moren a causa de coronavirus té la tensió arterial elevada. I a Espanya, el 43% de les persones que van desenvolupar la Covid-19 pateixen cardiopaties.

L’OMS va fer coincidir la publicació d’aquest estudi amb el Dia Mundial del Cor, que se celebra cada 29 de setembre per conscienciar sobre l’elevat consum de tabac en la societat i proposar mesures per a reduir-ho.

Malgrat tots aquests indicis, és necessari continuar investigant per arribar a identificar tractaments eficaços contra el nou coronavirus. El més recomanable continua sent l’ús de la mascareta, rentar-se les mans de manera continuada i el distanciament social per a així evitar més contagis.

Fonts: OMS; Universitat Johns Hopkins; Júnior Report; CDC; El Confidencial; PNAS; ONU; World Heart Federation (WHF).

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -