21 març 2023
spot_img
21 març 2023
spot_img

Rutes marítimes per descobrir el món

Els descobriments marítims dels segles XV i XVI van canviar la manera d’entendre el nostre món per sempre

Durant els segles xv i xvi es van realitzar moltes expedicions marítimes des d’Europa a la recerca de nous territoris. Aquest moment de la història es coneix com l’Era dels Descobriments.

Navegants com Cristòfor Colom, Fernando de Magallanes o Vasco da Gama van recórrer mars i oceans que ningú havia explorat fins llavors i van transformar la representació que hi havia del món en aquella època.

En la primera meitat del segle xv van ser els portuguesos, sota el comandament d’Enric el Navegant, els qui van emprendre l’exploració de les costes d’Àfrica.

I el 1492 la història del món va canviar per sempre quan Cristòfor Colom va arribar a la costa americana i va començar la colonització del continent.

L’estàtua de Colom de Barcelona assenyala la direcció des d’on van arribar les naus provinents d’Amèrica. (Getty)

El descobriment d’Amèrica

El 3 d’agost de 1492, una expedició liderada per Cristòfor Colom va sortir de Palos de la Frontera (Huelva) i es va dirigir mar endins cap a l’oest. El 12 d’octubre, després de dos mesos de viatge, van arribar a unes illes al Carib.

Cristòfor Colom va decidir batejar els nadius com a “indis”, perquè creia que devia ser molt a prop de l’Àsia. L’expedició la componien 90 homes repartits entre les caravel·les Pinta i Niña i la nau Santa María.

En el seu primer viatge a Amèrica, Colom va visitar les illes de Guanahaní (situada a les Bahames), Cuba i poc després Haití. El 2 de gener de 1493, Cristòfor Colom va emprendre la seva tornada a terres espanyoles per explicar el Descobriment d’Amèrica, pensant que havia arribat a l’Àsia.

La ruta marítima a l’Índia

Cinc anys després, l’explorador portuguès Vasco da Gama va comandar els primers vaixells que van navegar directament des d’Europa fins a l’Índia.

Amb 170 homes al seu càrrec, el 8 de juliol de 1497 Vasco da Gama va posar rumb des de Lisboa cap a l’Índia. L’expedició portuguesa havia de vorejar la costa africana, travessar el cap de Bona Esperança (a Sud-àfrica) i buscar la ruta exacta cap a l’Índia.

Després d’alguns problemes amb els àrabs, que tenien el monopoli del comerç en alguns punts de la ruta, el 20 de maig de 1498 l’expedició va arribar a l’Índia.

El viatge va ser finançat pel rei Manuel I de Portugal, amb l’objectiu de trobar espècies i metalls preciosos. Vasco da Gama va fer aquesta ruta tres vegades al llarg de la seva vida.

La primera volta al món per mar

El 1519, l’expedició comandada per Fernando de Magallanes tenia com a objectiu arribar a l’arxipèlag de les Moluques, a Indonèsia, envoltant el continent americà.

Aquestes illes també eren conegudes com les Illes de les Espècies, ja que eren molt riques en aquests condiments. El viatge va ser finançat pel regne d’Espanya per obrir una nova ruta comercial amb Orient.

Magallanes coneixia l’existència d’un oceà entre el Nou Món i Àsia, i coneixia alguns llocs de la costa de Sud-amèrica fins al Riu de la Plata (Argentina). L’existència d’una badia va donar la idea a Magallanes de travessar el nou continent pel mig.

Cinc vaixells van sortir d’Espanya, però només el Victoria, seguint la ruta de l’oceà Índic, va tornar tres anys després. Fernando de Magallanes va morir a les Filipines després d’un enfrontament amb els nadius.

El 1522, després de la mort de Magallanes, un mariner anomenat Juan Sebastián Elcano va completar la primera volta al món amb l’expedició. Amb el retorn de la nau Victoria, es va saber que era possible fer la volta a la Terra per via marítima.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -