10 setembre 2024
spot_img
10 setembre 2024

Shakira admet que va defraudar 14,5 milions d’euros a Hisenda

La cantant, que hauria d'ingressar a la presó per aquest delicte, ha arribat a un acord amb la Fiscalia i evitarà anar a la presó a canvi d'una multa

Shakira ha admès que va defraudar 14,5 milions d'euros a la Hisenda espanyola entre el 2012 i el 2014, però no trepitjarà la presó . Després de setmanes de negociacions, la cantant colombiana ha arribat a un acord amb les acusacions (Fiscalia, Advocacia de l'Estat i Generalitat) per no entrar a la presó.

La intèrpret estava sent investigada per l' Agència Tributària per cometre frau fiscal , que consisteix a evadir el pagament d'impostos . Després de confirmar el delicte, la cantant va ser cridada al tribunal de l ?Audiència de Barcelona per declarar. Allà, ha admès que va ser resident fiscal a Espanya entre el 2012 i el 2014 i que, malgrat haver de pagar els seus impostos en aquest país, no ho va fer.

La cantant ha estat finalment condemnada a una pena de tres anys de presó i el pagament d'una multa de 7,3 milions d'euros per aquest frau. Al principi, la Fiscalia demanava vuit anys i dos mesos de presó i una multa de 23,5 milions. Tot i això, el pacte amb les acusacions ha rebaixat la pena a canvi d' acceptar el frau i pagar la quota defraudada .

A Espanya, la llei preveu que una persona condemnada pot no anar a la presó si la seva pena no supera els dos anys . Tot i haver acceptat tres anys de presó, Shakira no entrarà a la presó. Això és així perquè aquests tres anys en realitat són sis condemnes de sis mesos cadascuna . A més, el pacte amb la Fiscalia li permet canviar la presó pel pagament d'una altra multa de 432.000 euros .

Per haver defraudat 14,5 milions a l'Administració a Espanya, Shakira pagarà 25,2 milions d'euros en total : 17,4 milions per la quota defraudada, 7,3 milions de multa i 432.000 que substitueixen la pena de presó.

La importància dels impostos

A Espanya , els impostos es paguen de diferents formes. Les persones físiques paguen l' impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) per informar sobre els seus ingressos. Les empreses paguen l' impost sobre societats . Quan comprem qualsevol bé o serveis, tots paguem l' impost sobre el valor afegit (IVA) . També n'hi ha d'altres com l' Impost sobre Béns Immobles (IBI) que es paga per la propietat, per exemple, d'una casa.

El pagament d'impostos és una obligació dels ciutadans que va més enllà d'una transacció simple de diners amb el govern. Aquesta acció ha d'entendre's també com una contribució que fem per aconseguir el benestar col·lectiu . És a dir, ens beneficiem tots : tant els que tenen molts diners com els que no.

Pagar els impostos que corresponen és fonamental per al funcionament d'una societat . Aquests són la principal font d'ingressos per al govern , que els utilitza per finançar serveis públics essencials . Parlem d'escoles, hospitals, carreteres, parcs, però també programes socials o serveis d'emergència.

Aquests també són importants per garantir la sostenibilitat financera de l'Estat i la seva estabilitat econòmica . Durant períodes de crisi (ja siguin econòmiques o sanitàries, com ara la pandèmia del coronavirus), el govern depèn dels diners recaptats amb els impostos per finançar noves mesures .

Tot i això, moltes persones consideren que estan obligats a pagar massa impostos i prenen diferents decisions. Pensem, per exemple, als youtubers o streamers que es muden a Andorra , on el percentatge de tributació és menor. Altres celebritats intenten eludir directament el pagament i acaben cometent delictes de frau fiscal.

Frau fiscal

El frau fiscal consisteix a no pagar a l'Administració pública els impostos corresponents . Aquest tipus de frau implica utilitzar mitjans il·legals per evitar o disminuir el pagament i així aconseguir un benefici.

Els contribuents estan obligats a presentar declaracions periòdiques davant l'Administració, en les quals detallen els ingressos, les despeses, les deduccions i altres aspectes rellevants per determinar la quantitat d'impostos que han de pagar . El frau fiscal es pot cometre falsificant la informació daquestes declaracions, per exemple.

També amb l' evasió d'impostos , que consisteix a amagar els diners que s'ingressen . Per això, se solen utilitzar els paradisos fiscals , que són territoris combinen impostos molt baixos i facilitats per ocultar la identitat dels propietaris reals dels comptes bancaris que estan establerts.

A Espanya, el frau fiscal passa a ser delicte fiscal quan la xifra que es deu a Hisenda supera els 120.000 euros . En aquests casos, són els jutges els que fixen la sanció i limport corresponent. Els delictes fiscals no només impliquen multes econòmiques , sinó que també poden suposar penes de presó .

Més enllà de les conseqüències per als defraudadors, el frau fiscal acaba perjudicant la societat en conjunt ja que les autoritats redueixen els diners que reben i no tenen tants recursos per finançar serveis públics essencials.

Si vols saber més sobre economia i impostos, consulta la UD Educació financera , elaborada en col·laboració amb Alternatives econòmiques

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -