20 juny 2024
spot_img
20 juny 2024

Sonologia, un títol superior per al productor musical

Aquesta formació integral et prepara en tots els aspectes relacionats amb l’aplicació de la tecnologia en la música

Per Judith Vives

Sabies que els coneixements en producció musical es poden acreditar amb un títol superior? La disciplina es coneix com a sonologia i, tot i que fa alguns anys que s’ensenya, encara és la gran desconeguda en el sector musical enfocat a les noves tendències i músiques urbanes.

La sonologia és la ciència “que tracta sobre el so, però no des del punt de vista de la física o l’enginyeria, sinó des d’un enfocament tecnològic, musical i creatiu”, explica Adrien Faure, professor de música i so i especialista en “production music“, creació de músiques de catàleg per sincronitzar amb peces audiovisuals. Faure es va formar en aquest camp a Microfusa, un dels pocs centres a Espanya que imparteixen un títol superior en aquesta especialitat.

Disposar d’aquesta formació et dona l’oportunitat de treballar en creació musical de tota mena, però especialment en aquella més vinculada als processos tecnològics i de gravació. Independentment de la música que creïs, si la teva intenció és gravar un disc, en aquest procés necessitaràs els coneixements que t’aporta la sonologia.

 

Formació musical

Si vols dedicar-te a la producció musical, has de tenir coneixements de molts camps. És important disposar d’una base de formació musical que et serà molt valuosa per desenvolupar-te en aquest món, però també hauràs de conèixer aplicacions informàtiques i altres aspectes de la tecnologia aplicada a la música, així com el funcionament d’un estudi de gravació.

L’especialitat de sonologia relaciona els coneixements dels instruments acústics i els electrònics amb la creació sonora. Un especialista en aquest camp podrà treballar en entorns professionals com la producció musical, l’enregistrament d’àudio i la postproducció. També disposarà de les habilitats necessàries per dirigir i crear peces musicals o audiovisuals en les quals la tecnologia estigui present.

Tal com explica Faure, hi ha un tipus de música “basat en la interpretació” en la qual prima l’habilitat del músic de tocar un instrument o d’un cantant per utilitzar la seva veu. En canvi, la música “basada en l’enregistrament” permet modificar l’enregistrament mitjançant la tecnologia. En el segon cas, comptem amb una veu i una base instrumental que es pot crear a l’estudi amb instruments virtuals.

 

Eines estètiques

A més, també podem manipular la veu, amb efectes com el “autotune“, que va néixer per corregir errors i que avui en dia s’utilitza com a eina estètica, i amb la qual s’aconsegueixen resultats espectaculars. Però per a això, calen productors musicals preparats i amb una bona formació tant en música com en els aspectes tècnics.

A Microfusa pots fer un curs de Producció Musical per preparar-te per aquesta professió. Però si vols anar molt més enllà, la sonologia t’aporta una formació molt més intensa i profunda. El centre imparteix, en col·laboració amb Jam Session, un títol superior en música, especialitat en Sonologia.

Es tracta d’un títol oficial atorgat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Aquest títol és equivalent a tots els efectes a un títol de Grau Universitari, homologat pel Govern d’Espanya.

Informació elaborada en col·laboració amb Microfusa

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -