14 juliol 2024
spot_img
14 juliol 2024

Taiwan després del terratrèmol

Un terratrèmol de magnitud 7,4, el més fort patit a la nació asiàtica en els últims 25 anys, ha sacsejat la costa est del país

Dimecres 3 d'abril, un terratrèmol de magnitud 7,4 a l’escala Richter va sacsejar l'illa de Taiwan. El tremolor, localitzat a la costa est, ha causat fins ara 4 morts i 57 ferits, segons el Govern taiwanès. Es tracta del terratrèmol més potent que Taiwan ha patit als darrers 25 anys.

L'epicentre del sisme es va situar a uns 20 quilòmetres al sud de Hualien, ciutat muntanyosa amb una població de prop de 300.000 persones. El terratrèmol ha provocat el col·lapse de diversos edificis i danys en diferents infraestructures, de manera que els equips de rescat es van desplaçar ràpidament a la zona.

El Centre Sismològic taiwanès ha anunciat que hi pot haver rèpliques amb una magnitud d'entre 6,5-7 en els propers tres o quatre dies. Al primer terratrèmol, que va tenir lloc al matí, el van seguir més d'una desena de rèpliques. Quan passa un terratrèmol, les rèpliques són esdeveniments sísmics més petits que segueixen a l'esdeveniment principal i poden causar més danys materials i humans.

En un primer moment, el sisme a Taiwan va provocar l'emissió d'una alerta per tsunami, també a les illes de Japó i Filipines. Tot i això, hores després, el Centre d'Alertes de Tsunamis del Pacífic ha rebaixat l'amenaça.

Aquest terratrèmol és el més fort que ha experimentat Taïwan a 25 anys. Al setembre de 1999, un sisme de 7,3 graus va deixar més de 2.400 morts i 11.000 ferits.

Què és un terratrèmol?

Per entendre com es produeix un terratrèmol, cal comprendre com funcionen les plaques tectòniques. Aquestes són com peces d'un trencaclosques que encaixen per formar la superfície de la Terra. La litosfera es divideix en diverses plaques, que si desplacen lentament a causa de l’activitat geològica a la Terra.

El desplaçament de les plaques fa que hi hagi fricció entre elles, un procés que a poc a poc acumula energia a l’escorça terrestre. Quan l'energia acumulada és molt gran, les roques que envolten la placa es trenquen. Aquesta alliberament sobtat d'energia és el que genera els terratrèmols.

Aquests generen ones sísmiques que es propaguen a través de la Terra, creant moviments i vibracions a la superfície terrestre. Els edificis, ponts i altres construccions es poden veure afectats per aquestes sacsejades, cosa que sovint provoca danys materials i, en casos extrems, pèrdues humanes.

En el cas de Taiwan, aquest és un lloc propens als terratrèmolsa causa de la seva ubicació al Cinturó de Foc del Pacífic, una regió altament sísmica que envolta la vora delOceà Pacífic. A més, l'illa es troba al límit de la placa euroasiàtica i la placa filipina.

Situació política a Taiwan

Taiwan, oficialment coneguda com la República de la Xina, és una illa situada a l'est d'Àsia. La història del país està marcada per la influència de diverses potències estrangeres, especialment de Xina.

La rivalitat entre la Xina i Taiwan es remunta al segle passat. El 1927, va començar una guerra civil entre el partit anticomunista Kuomintang i el Partit Comunista Xinès. El conflicte va provocar la mort de milions de persones i va acabar el 1949, amb la victòria dels comunistes.

Després de ser derrotat, el govern del Kuomintang es va exiliar Taiwan, iarxipèlagubicat a uns 180 quilòmetres de la Xina continental. Allà, van proclamar la República de la Xina i van establir un govern democràtic separat, amb la seva pròpia Constitució. No obstant això, el govern de la Xina reclama la sobirania de Taiwan des de llavors.

A hores d'ara, el Partit Comunista Xinès segueix considerant a l'illa taiwanesa una província rebel xinesa que els pertany. A més, defensen que només ells governen l'“única Xina”, el que ha creat un clima de tensió que encara continua actualment.
Tot i compartir tradicions, cultura i una llengua en comú, aquests països representen posicions ideològiques enfrontades: a la Xina regeix el comunisme i a Taiwan hi ha un règim democràtic.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -