28 gener 2023
spot_img
28 gener 2023
spot_img

Tempestes tropicals: els conceptes clau

Les tempestes tropicals són bastant habituals a les notícies. Són tempestes amb molta força que provoquen importants destrosses i pèrdues al seu pas. Però, què en diferencia cada tipus?

 

Tempesta tropical

Huracans, tifons i ciclons són el mateix fenomen meteorològic: una forta tempesta que es produeix a la zona del tròpic, la part central del globus terrestre (si mires el mapa, l’horitzontal).

En aquesta zona del planeta, les temperatures són sempre més altes, per sobre dels 26ºC. Aquest clima facilita que l’aigua s’evapori i es creïn les dinàmiques que produeixen les tempestes tropicals. Quan l’aigua s’evapora, l’aire calent s’eleva i deixa un buit a sota que absorbeix més aigua del mar, en un cicle continu que només s’atura en arribar a terra.

Les tempestes tropicals van creixent de mida i força fins que s’apropen a terra. (Raúl Camañas)

Per ser classificat com a huracà, tifó o cicló, el vent de la tempesta ha d’arribar a una velocitat de 119 km/h.

 

Huracà, tifó o cicló?

Llavors, quines diferències hi ha entre un huracà, un tifó i un cicló? Simplement, el lloc del tròpic on es produeixen.

A l’oceà Atlàntic, el nord de Mèxic i el nord-est de l’oceà Pacífic s’anomenen huracans, en honor a Hurican, el déu del mal del Carib. Els huracans es produeixen entre els mesos de juny i novembre.

A la zona nord-est del Pacífic, les mateixes tempestes s’anomenen tifons, en honor a Tifó, una divinitat grega relacionada amb els huracans. Finalment, a l’oceà Índic s’anomenen ciclons.

Els huracans, tifons i ciclons es formen a la zona del tròpic, on el clima càlid facilita la creació d’aquestes tempestes. (Wikipedia)

L’escala Saffir-Simpson

Les tempestes tropicals poden dividir-se en 5 categories depenent de la seva força i capacitat de destrucció.

L’escala Saffir-Simpson classifica aquests fenòmens meteorològics segons la velocitat del vent: des de la categoria 1, a partir dels 119 km/h (quan una tempesta es considera tempesta tropical), fins a la màxima categoria, quan se superen els 250 km/h.

Les parts d’un huracà

Un huracà, tifó o cicló és més que un remolí de pluja i vent. Aquestes tempestes tenen amplades de centenars de quilòmetres i es divideixen en tres parts.

Al centre dels huracans es genera l’anomenat “ull”, una columna vertical on no hi ha núvols i les condicions meteorològiques són més calmades. Acostuma a tenir un diàmetre d’entre 30 i 65 quilòmetres.

La paret de l’ull és on es concentren els vents més forts i les pluges més intenses.

Finalment, hi ha les bandes plujoses, una espiral de núvols que giren al voltant de l’ull i en sentit contrari a l’hemisferi sud, i en el sentit contrari a les agulles del rellotge a l’hemisferi nord.

Les tempestes tropicals es divideixen en tres parts: l’ull, la paret de l’ull i les bandes plujoses (Wikipedia)

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -