6 febrer 2025
spot_img
6 febrer 2025

Tot a punt per gaudir de les Festes de Santa Eulàlia

Tradició, cultura i història centren els actes de la festa major d’hivern de Barcelona, que se celebra del 7 al 12 de febrer

La Plaça Sant Jaume, el fossar de les Moreres, l’avinguda de la Catedral o la basílica de Santa Maria del Mar seran, un any més, l’epicentre d’alguns dels actes més importants de les festes de Santa Eulàlia. Aquesta celebració, íntima i de petit format, es commemora cada any pels volts del 12 de febrer en homenatge a Eulàlia, Eulària o Laia, patrona de la ciutat fins al segle XVII. 

Segons explica la llegenda, Eulàlia era una adolescent cristiana de 13 anys que vivia en un mas de Sarrià i que va oposar-se amb fermesa a la persecució dels cristians per part de les forces de l’emperador romà Dioclecià durant el segle IV. 

Per rebel·lar-se contra aquells actes, la jove es va presentar davant el cònsol Dacià en defensa de la seva fe cristiana, és a dir, la creença en Déu. Com a represàlia al seu fervor, Eulàlia (nom que significa la ben parlada) va ser condemnada a 13 martiris (tants com anys tenia) fins que va acabar morint. Des d’aleshores, Eulàlia s’ha convertit en un símbol de solidaritat i defensa de la justícia, honorada pels barcelonins. 

Un programa per a tots els públics

La cercavila de la gegantona Laia pels carrers del barri Gòtic fins a la plaça Sant Jaume i la cerimònia del penó de Santa Eulàlia des de la balconada de l’ajuntament, concentren els actes principals de la diada de Santa Eulàlia, dimecres 12 de febrer. La col·locació del penó -la senyera històrica de la ciutat- és l’acte més simbòlic de les festes. L’alcalde Jaume Collboni serà l’encarregat de col·locar-lo al so de l’himne nacional de Catalunya, Els Segadors. Tot seguit, les portes del consistori restaran obertes perquè els ciutadans que ho desitgin el puguin visitar. 

El mateix dia 12 a les 18.30 h, té lloc un dels actes més emotius de la festa: la reunió de totes les gegantes de Ciutat Vella -que passen a dir-se Laia per un dia- i que ballen juntes des del Palau de la Virreina fins a la plaça de Sant Josep Oriol. Posteriorment, s’inicia la cercavila fins a la plaça Sant Jaume encapçalada per la gegantona Laia. Durant el recorregut, les gegantes faran una aturada a la baixada de Santa Eulàlia, davant la capella de la santa, per atorgar-li una ofrena floral i dedicar-li un ball

L’il·lustrador Marc Pallarès és l’autor del cartell de les Festes de Santa Eulàlia 2025/Ajuntament de Barcelona

Els dies previs a la diada de Santa Eulàlia estan farcits d’actes per a tots els públics. Les primeres activitats tindran lloc el divendres 7 de febrer a la plaça de Sant Jaume, amb les actuacions de les escoles municipals de música i els emblemàtics Protocols de l’Àliga, amb la solemne processó que acabarà a la basílica de Santa Maria del Mar. De manera simultània, el fossar de les Moreres serà l’escenari de la Ruta Eulalienca, per explorar la història de la patrona a partir d’un recorregut guiat.

Dissabte 8 serà el torn de la trobada de les colles bastoneres, la trobada sardanista infantil amb la Cobla Contemporània, la mostra de gegants d’escola i infantils i el correfoc infantil. A la nit, el correfoc de Santa Eulàlia encendrà carrers i places per donar pas al carismàtic productor musical català Lo Puto Cat, que punxarà a partir de les 21:15 h a la plaça Sant Jaume. 

L’Àliga de la Ciutat fa 650 anys

La diada castellera de Santa Eulàlia serà l’activitat destacada del diumenge 9 al matí, amb la participació de les colles castelleres que actuaran a la plaça Sant Jaume. A partir de les 12.30 h, començarà el seguici de Santa Eulàlia, la gran cercavila que compta amb la participació de gran part de la imatgeria festiva de Barcelona.

A la tarda, la ciutat commemorarà els 650 anys de l’Àliga de la Ciutat, amb una cercavila especial pels carrers del barri Gòtic i una ballada conjunta final a les 19:00 h. 

Més de 50 equipaments per descobrir

Com és tradició, molts equipaments de la ciutat obren les portes durant la Festa Major d’Hivern, com l’Ajuntament de Barcelona, que es podrà visitar dissabte 8 de 10.00 h a 20.00 h, així com diferents museus de la ciutat. Trobareu més informació i la programació completa a barcelona.cat/santaeulalia

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -