29 maig 2024
spot_img
29 maig 2024

Tres de cada deu espanyols tenen problemes de salut mental

Un estudi adverteix que la salut mental ha esdevingut un problema de primer nivell a Espanya

Un terç de la població espanyola reconeix que té algun problema de salut mental. És la conclusió a què ha arribat el darrer ‘Estudi Internacional del Grup AXA sobre Salut i Benestar Mental', realitzat juntament amb el Col·legi de Psicòlegs d'Espanya. Aquest informe s'ha dut a terme amb dades de fins 16 països, entre els quals hi ha França, Itàlia i Suïssa.

Els problemes de salut mental són condicions que afecten el pensament, el comportament i les emocions d’una persona. Inclouen una gran varietat de trastorns: des de l'ansietat, l’estrès o la depressió, fins a l’esquizofrènia o el trastorn bipolar, entre altres.

Segons l'estudi, la salut mental s'ha convertit en un problema de primer nivell a Espanya. Un 17% de la població diu tenir depressió i un altre 16% ansietat, fòbia i estrès posttraumàtic. A més, és un dels països del món on més es diagnostiquen aquest tipus de trastorns més per part de professionals sanitaris.

Espanya també encapçala la llista dels països amb més estrès. Més de la meitat dels espanyols (60%) se senten força estressats, asseguren que en la darrera setmana els va costar relaxar-se i es van sentir abatuts i tristos.

Aquest tipus de trastorns poden interferir significativament en la vida diària persones que els pateixen. Per exemple, afectant la seva capacitat per fer la seva feina, estudiar a la universitat, relacionar-se amb els seus familiars i amics…

Salut física i mental

Sovint, quan parlem de salut, tendim a pensar que aquesta només fa referència al bon funcionament físic del nostre cos: tenir un cor saludable, uns músculs forts... No obstant, la salut mental, aquella que fa referència al nostre benestar emocional, és igual d'important.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la salut mental com l'estat de benestar mental que permet a les persones fer front als moments d'estrès de la vida, desenvolupar totes les seves habilitats, poder aprendre i treballar adequadament i contribuir a la millora de la vostra comunitat.

Aquesta organització internacional calcula que hi ha a prop de mil milions de persones afectades per algun tipus de trastorn mental a tothom. Aquests són molt variats i es manifesten de maneres diferents afectant d'una manera diferent la nostra capacitat de pensar, comportar-nos, relacionar-nos i sentir-nos amb el nostre entorn.

Trastorn bipolar, depressió, ansietat, trastorn de la conducta alimentària o TCA, trastorn de la personalitat, esquizofrènia… Tots són problemes de salut mental diferents.

Tot i que milions de persones els pateixen cada dia, els recursos per tractar-los són insuficients. Molt poques persones tenen accés a serveis de salut mental de qualitat: als països més pobres, més del 75% de persones amb problemes de salut mental no reben cap tipus de tractament, segons l'OMS.

La manca d'atenció mèdica especialitzada repercuteix a la vida d'aquestes persones i pot afectar el benestar físic i emocional.

Cuidar la nostra salut mental

La salut mental està molt condicionada pel món que ens envolta. Més enllà dels nostres pensaments i emocions, les circumstàncies en què vivim tenen una gran influència en com ens sentim.

La relació amb els nostres pares, amics i companys de classe, les oportunitats que tenim d'aprendre i desenvolupar-nos com a persones, a què dediquem el nostre temps lliure, quina situació vivim a l'escola… Tot pot tenir una influència en el nostre benestar emocional.

Les situacions de pobresa, violència, conflicte o malaltia també afecten directament la salut mental de milions de persones a tot el món.

Normalment ens costa parlar sobre la nostra pròpia salut mental, ja sigui per prejudicis o perquè no sabem explicar amb paraules com ens sentim. És important expressar els nostres sentiments, encara que siguin desagradables, amb les persones en què confiem. Això ens permet reconèixer si hi ha algun problema i cercar solucions.

Per tenir bona salut física podem dur a terme hàbits saludables, com tenir una bona alimentació o fer exercici. Per garantir una bona salut mental, passa el mateix. Tenir cura del nostre benestar emocional és una cosa que podem fer cada dia.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -