28 gener 2023
spot_img
28 gener 2023
spot_img

Tres gegants de la física connectats pel calendari

Stephen Hawking va néixer quan es complien 300 anys de la mort de Galileu Galilei i va morir el dia de l’aniversari d’Albert Einstein

Stephen Hawking, un dels científics més destacats de la història i autor de teories revolucionàries en l’estudi de l’univers i els forats negres, va morir el 14 de març del 2018.

Casualment, el 14 de març es coneix com a Dia de Pi. Escrita en format nord-americà (amb el mes primer i el dia després), aquesta data es converteix en 3/14 o 3’14: com el número pi que s’utilitza per calcular el diàmetre i l’àrea d’una circumferència.

Però aquesta no és l’única coincidència: el 14 de març, data de la mort de Hawking i Dia de Pi, aplega altres esdeveniments destacats del món de la ciència.

Einstein, pare de la física moderna

També era un 14 de març quan, a la ciutat alemanya d’Ulm, naixia el petit Albert Einstein. Era el 1879 i aquest nen es convertiria en un dels físics més importants de la història.

Albert Einstein va canviar la nostra manera d’entendre el món i va establir les lleis de la física que Hawking utilitzaria més tard al seu treball.

El científic alemany és l’autor de la teoria de la relativitat general, que explica com actua la força de la gravetat. La teoria ho va canviar tot, ja que fins aleshores només s’entenien els efectes de la gravetat però no què la causava.

Einstein va descobrir que el temps i l’espai són com una ‘tela’ que es corba quan hi ha objectes pesants com planetes o estels. Els objectes que pesen menys cauen atrets pels objectes de més massa, per això els planetes giren al voltant del Sol.

Hawking va utilitzar les equacions d’Einstein per estudiar els forats negres, que són objectes amb tanta massa que deformen la tela de l’espai-temps fins a l’extrem.

Galileu, el primer científic

Stephen Hawking va morir el dia de l’aniversari d’Einstein, però el físic de Cambridge també va néixer en una data assenyalada: el 8 de gener de 1942 era el 300 aniversari de la mort de Galileu Galilei.

Galileu és considerat el pare de la ciència moderna: va ser ell qui va introduir el mètode científic i va trencar amb la idea que tot el coneixement s’obtenia per mitjà de la reflexió i no l’experimentació.

Segons explica la llegenda, per demostrar les seves teories deixava caure boles des del capdamunt de la Torre de Pisa. Altres científics de l’època creien que els cossos més pesants queien més de pressa que els lleugers. Galileu va tirar dues boles des de la torre i va demostrar que queien a la mateixa velocitat. Així va resoldre en pocs minuts un debat que havia durat segles.

https://youtu.be/feFw8Ygn3fk

Les seves observacions amb el telescopi van ser claus per demostrar que el Sol ocupa el centre del sistema solar i no la Terra, com es creia fins llavors. El científic es va enfrontar a l’Església per defensar aquesta idea i es va veure obligat a retractar-se’n per no morir a la foguera.

No obstant això, les tesis de Galileu van desencadenar una revolució i van canviar per sempre el món de l’astronomia i de la ciència en general.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -