L’expresident ha estat elegit formalment com a candidat per representar el Partit Republicà en els comicis del 5 de novembre
Donald Trump s’ha convertit oficialment en el candidat nominat que representarà al Partit Republicà a les eleccions presidencials de Estats Units que se celebren el proper 5 de novembre. D’aquesta manera, en cas que el seu partit guanyés, Trump es convertiria en president dels EUA.
La votació del Partit Republicà del candidat presidencial va tenir lloc a la Convenció Nacional Republicana celebrada el passat dilluns 15 de juliol a Milwaukee. Durant l’acte, Trump també va anunciar qui serà el seu vicepresident si guanya els comicis.
Es tracta del senador d’Ohio J.D. Vance. Fa uns anys, Vance va ser molt crític amb Trump, són ideologia i els seus polítiques. No obstant això, el 2020 es va sumar a les files del llavors president i des d’aquell moment ha esdevingut un dels seus més ferms aliats i defensors al Senat.
La Convenció Republicana ha tingut lloc tot just dos dies després del intent d’assassinat de Donald Trump en un míting polític a Pennsilvània. L’expresident va resultar ferit a l’orella per una bala disparada per un franctirador mentre intervenia en un acte de campanya electoral.
Atac contra Trump
Donald Trump, candidat republicà i expresident nord-americà, va resultar ferit lleu en una orella per una bala mentre intervenia en un acte a Butler, Pennsilvània (EUA), a la tarda del 13 de juliol (14 de juliol hora espanyola). Al mateix atemptat va morir una persona i hi va haver dos ferits.
Amb rastres de sang a l’orella, Trump va abandonar l’escenari pel seu propi peu, envoltat de guardaespatlles i amb el puny enlaire, cridant als seus seguidors “Fight, Fight, Fight!” (Lluita!). La foto del moment es va viralitzar ràpidament i va ocupar les xarxes socials i les portades dels mitjans de comunicació.
El FBI (Oficina Federal de Recerca) va identificar Thomas Matthew Crooks, un home d’uns 20 anys i simpatitzant del Partit Republicà, com autor de l’intent d’assassinat de l’expresident. El tirador va ser abatut pels agents després de disparar des d’una teulada propera.
Donald Trump fa setmanes que és favorit a les enquestes. Ara els analistes polítics assenyalen que l’atac perpetrat a Pennsilvània podria reforçar la seva candidatura de cara a les eleccions, augmentant el suport entre les bases i impulsant la seva intenció de vot. Alhora, s’han disparat tota mena de teories de la conspiració sobre l’atac.
Presidents assassinats
Abans de l’intent d’assassinat contra l’expresident Donald Trump, hi va haver altres casos de violència política en contra presidents, expresidents i candidats presidencials dels principals partits dels Estats Units. De fet, quatre presidents van ser assassinats mentre estaven al càrrec.
El primer va ser Abraham Lincoln, que va ser assassinat el 14 d’abril de 1865 per John Wilkes Booth mentre assistia a una obra de teatre al Teatre Ford a Washington. Anys més tard, el 2 de juliol de 1881, el president James A. Garfield va ser disparat per Charles J. Guiteau a l’estació de tren de Baltimore i va morir a causa de les ferides.
William McKinley també va ser disparat el 6 de setembre de 1901 per Leon Czolgosz mentre assistia a l’Exposició Panamericana a Buffalo (Nova York), mort dies després. El darrer president assassinat va ser John F. Kennedy, qui va rebre diversos trets mentre viatjava en un cotxe presidencial a Dallas (Texas).
Aquests assassinats han tingut un profund impacte en la història dels Estats Units, sinó que també han servit com a punt de partida per debatre sobre l’ús de les armes als Estats Units.