14 juny 2024
spot_img
14 juny 2024

Un any per celebrar l’obra de Picasso

Aquest 2023 es compleixen 50 anys de la mort de l'artista malagueny, que va transformar l'art modern a principis del segle XX

Enguany se celebra l'Any Picasso, una iniciativa que commemora el 50 aniversari de la mort de Pablo Picasso (1881-1973). El pintor i escultor espanyol va ser un dels impulsors del moviment cubista i es va convertir en un dels artistes més coneguts i influents de l'art modern del segle XX.

Pablo Ruiz Picasso va néixer a Màlaga el 25 d'octubre del 1881. El seu pare era professor de dibuix i Picasso va començar a dibuixar des de ben petit: als 8 anys va pintar El picador (1889), la seva primera pintura a l'oli, i amb 13 anys va fer la seva primera exposició amb caricatures i dibuixos que havia publicat en diverses revistes.

L’any 1895, la família es va traslladar a Barcelona, on Picasso va estudiar en algunes de les millors escoles d'art de la ciutat. En aquella època, la pobresa i les desigualtats socials estaven molt presents al carrer i eren un tema recurrent en l'obra dels artistes modernistes, que van influir en la visió de Picasso com a artista. Entre el 1897 i el 1898 es va instal·lar a Madrid i va descobrir la pintura d'El Greco al Museu del Prado, que també va marcar la seva producció posterior.

Picasso va viatjar a París l'any 1900 per visitar l'Exposició Universal, on es mostraven les últimes tendències en enginyeria, disseny i art. La vida bohèmia de la capital francesa va inspirar el seu període blau (1901-1904), marcat pel suïcidi d'un dels seus millors amics, el pintor i poeta Carles Casagemas. A les pintures d'aquest període predomina el color blau i els temes tristos com el dol, la solitud o la pobresa.

Després d'anar i tornar diverses vegades a Barcelona, es va instal·lar definitivament a París i va iniciar el període rosa (1904-1907), on adopta tons més càlids i alegres i comença a representar artistes de circ i personatges de la faràndula: arlequins, acròbates, saltimbanquis… El seu cercle d'amics incloïa artistes i escriptors famosos, com el francès Guillaume Apollinaire o la nord-americana Gertrude Stein, que va comprar moltes de les seves obres.

Picasso i el pintor francès Georges Braque es consideren els creadors del cubisme, un estil pictòric que trenca amb la representació natural de les persones i objectes: en lloc de dibuixar de manera realista, els cubistes juguen amb les proporcions, les formes i els colors per crear un impacte en l'espectador. Els crítics d'art de l'època van rebutjar el nou estil, però el cubisme va transformar la manera d'entendre l'art fins aleshores.

A partir del 1925 també va experimentar amb el surrealisme, un estil que intentava representar el subconscient sense posar límits a la imaginació. També va continuar evolucionant amb l'estil cubista, adoptant noves idees, formes i colors. Va pintar diverses sèries de quadres amb protagonistes tan diferents com prostitutes, ballarines, banyistes, arlequins o minotaures.

Picasso va ser un artista molt prolífic. A més de pintar quadres amb diferents tècniques i materials, va fer gravats, figures de ceràmica i escultures de bronze i ferro. També va dissenyar el vestuari i escenografia de molts ballets. Es creu que va fer més de 13.000 pintures i 30.000 dibuixos i il·lustracions, que actualment es troben a museus i col·leccions privades de tot el món.

Va estar casat dues vegades i va tenir quatre fills reconeguts, però al llarg de la seva vida va tenir nombrosos aventures amb noies molt més joves. Entre el 1918 i el 1955 va estar casat amb la ballarina russa Olga Khokhlova, però durant molts anys va mantenir relacions amb altres dones. El 1953, Picasso va conèixer la model Jacqueline Roque: ell tenia 72 anys i ella 26. Es van casar el 1961 i ella es va convertir en la seva musa fins a la mort del pintor, el 8 d'abril del 1973 a Mougins, al sud de França.

Llums i ombres d'un geni

El llegat artístic de Picasso és innegable, però la seva figura està envoltada de llums i ombres. D'una banda, era un artista compromès amb els valors de l'esquerra política: va ser membre del Partit Comunista i va donar suport al bàndol republicà durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).

Una de les seves obres més famoses, el Guernica (1937), va ser un encàrrec del govern de la República per a l'Exposició Universal de París. El quadre escenifica els horrors de la guerra i representa una denúncia contra els règims feixistes. Anys més tard, va fer el cartell El presoner i el colom (1959) per denunciar la situació dels presos polítics durant la dictadura franquista. Picasso va ser un ferm defensor del moviment pacifista i va convertir el colom en el símbol de la pau.

Malgrat això, el pintor també ha estat molt criticat per la seva relació amb les dones, tant en l'àmbit personal com a l'hora de representar-les a les seves obres. Picasso va tenir moltes amants, algunes menors d'edat, que el pintor considerava les seves muses. Però el cert és que eren relacions desiguals, plenes de violència i maltractaments, en les quals el pintor abusava d’una posició de poder.

Al llarg de la seva vida, Picasso va estar envoltat de dones brillants en les seves professions: la ballarina Olga Khokhlova, l'artista i fotògrafa Dora Maar, la pintora Françoise Gilot o l'escriptora Gertrude Stein, que es va convertir en una de les seves principals mecenes. No obstant això, a les seves pintures, les dones tenen un valor purament estètic: representen a prostitutes, ballarines o models, o es veuen relegades al paper d'amants.

Al llibre Las mujeres detrás de Picasso (2023), la historiadora de l'art Eugenia Tenenbaum reflexiona sobre el paper de les dones en la vida i l’obra de Picasso: elles s'encarregaven de la seva correspondència i de rentar-li la roba, s'asseguraven que sempre hi hagués material artístic disponible perquè ell només hagués de crear… Un relat amb perspectiva de gènere que explica com elles es van quedar en un segon pla perquè el pintor pogués triomfar.

Les grans obres de Picasso

Les obres de Picasso es poden visitar a museus i centre d’art de diferents països, alguns tan reconeguts com el Museu d'Art Modern (MoMA) de Nova York, la Tate Modern de Londres o el Museu del Prado. A més, hi ha diversos Museus Picasso a ciutats com Màlaga, Barcelona o París.

D'altra banda, Picasso és un dels artistes més buscats al mercat de l'art. Els seus quadres es venen per milions d'euros i demostren que la seva obra continua tenint un gran significat per als col·leccionistes avui. L’any 2021, el quadre Dona asseguda prop d'una finestra (1932) va arribar als 85 milions d'euros en una subhasta.

A continuació, presentem algunes de les obres més representatives de l'artista.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -