25 juny 2024
spot_img
25 juny 2024

11 de novembre de 1918: un armistici per recordar

La signatura de l’Armistici de Compiègne va posar fi a la Primera Guerra Mundial després de quatre anys de guerra i milions de morts

L’11 de novembre de 1918 en un vagó de tren aturat al bosc francès de Compiègne, al nord de París, es va dur a terme en el màxim secret la signatura de l’armistici que posaria fi a la Primera Guerra Mundial.

El 2018 es compleixen 100 anys d’aquest dia històric, que va canviar el curs de la història del món sencer. Avui dia, països de diversos continents segueixen commemorant el Dia de l’Armistici, que va posar fi a un dels conflictes més sagnants del segle xx.

Membres del govern francès i britànic, en representació del bàndol dels Aliats, van imposar les seves condicions de rendició a Alemanya, la gran perdedora de la guerra.

La fi d’una guerra estancada

A principis de 1918, Alemanya se sentia forta. L’any anterior, Rússia, que lluitava en el bàndol dels Aliats contra els alemanys, s’havia retirat de la guerra després de la revolució bolxevic. I encara que els Estats Units havien entrat en el conflicte a favor dels Aliats, enviaven molt pocs soldats a Europa.

Així doncs, al març del 1918, l’exèrcit alemany va llançar l’Ofensiva de la Primavera, i va aconseguir avançar en territori enemic. Volien arribar fins a París i derrocar el govern francès.

No obstant això, britànics i francesos van resistir el seu avanç i, en pocs mesos, els alemanys van perdre l’avantatge numèric.

L’Imperi Alemany es trobava arran del col·lapse: els subministraments no arribaven al front, la població civil passava gana i els seus soldats es negaven a complir ordres o desertaven. El general alemany que estava al comandament, Erich Ludendorff, va traslladar als seus superiors que la guerra estava perduda.

Tres dies per acceptar les condicions

 

El 8 de novembre, representants de França, el Regne Unit i l’Imperi Alemany van trobar-se al bosc de Compiègne per negociar l’armistici.

L’acord incloïa unes dures condicions per als perdedors, com la desmilitarització d’Alemanya i la compensació pels danys causats durant la guerra. Tenien tres dies per acceptar-les.

El kàiser alemany Guillem II, màxima autoritat de l’Imperi, era contrari a l’armistici. Així que el 9 de novembre, l’emperador va abdicar del tron i se’n va anar cap a Holanda, on es va exiliar. Les noves autoritats alemanyes estaven preparades per demanar la pau i així ho van fer el 10 de novembre.

Un cop ultimades les negociacions, el document es va signar a les 5:12 de la matinada de l’11 de novembre i va entrar en vigor a les onze del matí. Se sol dir que va entrar en vigor “l’onze de l’onze a les onze”.

Un dia que no s’oblida

 

Cada 11 de novembre, els països aliats commemoren la fi de la Primera Guerra Mundial. França, els Estats Units, el Canadà i el Regne Unit, entre altres països, el tenen com un dia festiu o organitzen actes per recordar els soldats caiguts en combat.

La flor de rosella s’ha convertit en un símbol per honrar les víctimes de la Primera Guerra Mundial.

L’origen d’aquest símbol procedeix del poema ‘Als camps de Flandes’. Els versos són obra de John McGrae, un soldat canadenc que va combatre en la Primera Guerra Mundial.

McGrae va escriure el poema el 1918 després d’acudir al funeral d’un amic caigut en combat, i fa referència a les roselles que creixien als camps de Flandes poc després de la batalla.

https://www.instagram.com/p/BoI2hpyF7KH/?utm_source=ig_embed

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -