1 maig 2024
spot_img
1 maig 2024

En vaga pel clima

Escoles d’arreu del món paralitzen la seva activitat per cridar l’atenció sobre els efectes del canvi climàtic i exigir als governs que actuïn

El 20 de setembre del 2019 milions d’estudiants de tots els continents se saltaran les classes per una bona causa: cridar l’atenció dels governs sobre els efectes del canvi climàtic i exigir la fi dels combustibles fòssils.

Les conseqüències del canvi climàtic són visibles des de fa anys: temperatures més altes durant tot l’any, la desaparició d’espècies animals, el desglaç dels pols i les glaceres… malgrat tot, els governs continuen sense prendre les mesures necessàries per frenar l’escalfament global.

Davant la falta de respostes dels polítics, joves estudiants i de primària i secundària han decidit passar a l’acció: des de fa mesos, cada divendres organitzen vagues pel clima per cridar l’atenció sobre el problema.

La pionera d’aquestes propostes és Greta Thunberg, una adolescent que va començar a manifestar-se davant del parlament suec durant l’estiu del 2018, el més calorós de la història de Suècia.

La seva protesta va iniciar un moviment mundial que s’ha estès a més de 100 països. Els participants s’han organitzat a través d’internet i les xarxes socials amb el hashtag #FridaysForFuture i #ClimateStrike, i han convocat més de 2.500 protestes arreu del món.

El 27 de setembre, una setmana després de la vaga escolar pel clima, està prevista una vaga mundial en tots els sectors professionals per posar encara més pressió a governs i empreses.

 

El futur en mans dels joves

Després de segles contaminant i de dècades de reunions per intentar trobar una solució política, les generacions més joves s’han cansat d’esperar. Ells seran els que habitaran el planeta d’aquí a 50 anys (i no els líders polítics d’avui), per això reclamen que se’ls escolti.

Segons el manifest de Joves pel Clima, una de les principals plataformes que promouen la vaga pel clima, els joves es veuen obligats a exigir “mesures que respectin la dignitat dels pobles i la seva terra”.

És el mateix missatge que l’activista Greta Thunberg va llançar a la COP24 de Katowice, on va acusar els líders polítics de no esforçar-se prou per intentar salvar el planeta. “Dieu que estimeu els vostres fills per sobre de tot, però els esteu robant el futur”, va afirmar.

A més a més de posar fi a l’ús de combustibles fòssils, Thunberg també reflexionava sobre el funcionament del món.

Els països rics discuteixen sobre el que caldria fer, però no estan disposats a renunciar al seu estil de vida i a una sèrie de privilegis. Per la seva banda, els països en desenvolupament tampoc volen renunciar al creixement econòmic, encara que suposi una gran contaminació.

Com Thunberg mateix assenyalava: si no trobem solucions per millorar el sistema, potser hauríem de canviar el sistema per garantir la igualtat.

“Us heu quedat sense excuses i nosaltres ens quedem sense temps. Però som aquí per fer-vos saber que el canvi està arribant, us agradi o no. El poder real pertany al poble”. És l’hora dels joves.

Mapa de les protestes convocades a tot el món amb motiu de la Vaga Climàtica del 20 de setembre. (Global Climate Strike)

El tema de la setmana ‘Vaga d’Estudiants pel Clima’ té el suport del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN)

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -