Com saber si una cita atribuïda a un personatge històric és real o no?
Quan navegues per internet, segurament t’has trobat moltes vegades amb cites atribuïdes a personatges històrics. Però la veritat és que, en moltes casos, te l’han colat!
És el que ha passat amb una cita atribuïda erròniament a Marie Curie, científica guanyadora de dos Premis Nobel.
Com saber si una cita històrica és real o no? T’expliquem com descobrir-les seguint els passos indicats a continuació.
1. Comprova si la cita està referenciada
Una cita correcta sempre inclou l’origen: on va ser dita o escrita, en quin any… Si no trobes cap mena d’informació sobre l’origen de les paraules, sospita.
2. Intenta buscar la font original
Si la cita és real ha d’estar recollida en alguna publicació de l’època. Només t’apareix en fòrums o webs que no saps d’on han tret la cita? Si és així, desconfia.
3. Consulta amb institucions especialitzades
Pots preguntar a fundacions o institucions que custodiïn el llegat d’aquest personatge històric en concret. En aquest cas, ens vam posar en contacte amb el Museu Marie Curie pertanyent a l’Institut Curie de París.
Els portaveus del museu van assegurar que no reconeixien aquesta cita i que la consideraven “dubtosa”, perquè no encaixava amb el que es coneix de la cèlebre científica.
Conclusió
Internet és ple de cites erròniament atribuïdes a personatges històrics. A més, també és molt comú atribuir cites veraces d’uns personatges a d’altres.
Abans d’utilitzar la frase d’un personatge històric dient que és seva, comprova sempre que és cert!
No, no hay pruebas de que Marie Curie dijese “nunca he creído que por ser mujer deba tener tratos especiales, de creerlo estaría reconociendo que soy inferior a los hombres, y no soy inferior a ninguno de ellos”https://t.co/zlNFTfWvIN
— MALDITO BULO (@malditobulo) March 10, 2019
Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!