23 setembre 2023
spot_img
23 setembre 2023

Viure el confinament amb autisme

El confinament decretat pel coronavirus pot afectar encara més les persones amb trastorns de l’espectre autista (TEA)

La pandèmia de la Covid-19 s’ha estès per tot el món. El coronavirus SARS-CoV-2 és molt contagiós, per això una de les mesures més efectives per combatre’l és el confinament: si ens quedem a casa sense tenir contacte amb altres persones, aconseguirem reduir el nombre de contagis.

Quedar-se tancat a casa, però, pot resultar més difícil per a les persones que pateixen trastorns mentals, com els Trastorns de l’Espectre Autista (TEA).

Les persones amb TEA solen tenir dificultats per comunicar-se, expressar les emocions i relacionar-se amb altres persones. També solen repetir conductes de manera compulsiva, per això els ajuda tenir unes rutines molt marcades.

Per a alguns, tancar-se a casa pot oferir una sensació de seguretat. En altres casos, el confinament pot empitjorar el seu estat, ja que la falta de llibertat de moviment pot provocar ansietat i estrès i derivar en conductes agressives.

D’altra banda, el tancament d’escoles, llocs de treball i centres de teràpia pot alterar les seves rutines, que per a ells representen estabilitat. Per això, per a aquestes persones sortir al carrer és una qüestió de salut.

 

Permís per sortir al carrer

El confinament implica que les persones només poden sortir de casa seva per anar a treballar o cobrir necessitats bàsiques com comprar aliments, anar a la farmàcia, treure a passejar una mascota o acudir a una cita mèdica.

Les condicions per sortir al carrer poden variar en funció del país: per exemple, a França i Bèlgica està permès sortir a córrer, mentre que a Espanya pot suposar una multa d’entre 100 i 600 euros.

A Espanya, la legislació creada per a l’estat d’alarma té en compte les circumstàncies de les persones amb TEA i considera que, per a elles, el fet de sortir al carrer és una qüestió de força major.

Segons el nou decret, les persones amb discapacitat la situació de les quals es vegi agreujada pel confinament tenen permís per “circular per les vies d’ús públic, sempre que es respectin les mesures necessàries per evitar el contagi” (distància de seguretat, portar màscara si es tenen símptomes).

No obstant, aquests dies moltes persones amb trastorn de l’espectre autista s’han vist increpades o insultades per gent que, des de casa seva, creia que s’estaven saltant el confinament.

Així ho ha denunciat la Confederació Autisme Espanya, que ha demanat comprensió i respecte cap a les persones amb TEA. Algunes han optat per portar samarretes identificatives o mocadors blaus (el color de l’autisme) per donar a conèixer la seva situació i evitar els atacs.

 

Consells per passar el confinament

La pandèmia de la Covid-19 provoca una sensació d’incertesa generalitzada, també de por o ansietat.

En el cas de les persones amb TEA, és important no aclaparar-les amb un excés d’informació, oferir-los explicacions senzilles sobre el que passa i –tant com sigui possible– donar-los també dades positives per evitar que s’angoixin.

També cal dosificar la informació, fins i tot poden establir-se uns horaris concrets per consultar els diaris i informatius. La resta del temps cal distreure’s i és molt recomanable planificar rutines a casa.

En el cas dels nens autistes, cal observar com se senten davant la nova situació i com reaccionen al canvi de rutines.

Segurament estaran confosos, per la qual cosa és important transmetre’ls tranquil·litat, explicar-los el que succeeix de manera senzilla i ajudar-los a expressar-se.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -