16 setembre 2024
spot_img
16 setembre 2024

Les notícies que marcaran l’actualitat al 2023

Fem un repàs als principals esdeveniments polítics, socials, culturals i esportius que seran notícia l’any vinent

L’any 2022 va estar ple de notícies que van tenir una gran repercussió global: la guerra a Ucraïna, l’avenç del canvi climàtic i els seus efectes sobre el planeta, l’auge i caiguda de les criptomonedes, la revolució democràtica a l’Iran, la polèmica al voltant del Mundial de Futbol de Qatar, el rècord de població mundial amb 8.000 milions de persones

Aquestes notícies seguiran molt presents l’any que comença, però hi ha altres temes que també marcaran l’actualitat. Què serà notícia al 2023?

Eleccions i conflictes

El president de Rússia, Vladímir Putin, assegura que no suspendrà la seva “operació militar especial”, per la qual cosa la guerra a Ucraïna continuarà ocupant titulars. També continuaran els conflictes armats al Pròxim Orient, que han causat milions de desplaçats a països com Síria, el Iemen o l’Afganistan.

Caldrà veure si aquests conflictes s’allarguen encara més, fet que agreujaria les crisis humanitàries a diferents parts del món. L’any 2022, el nombre de persones forçades a desplaçar-se per culpa de la guerra, la violència o la pobresa va superar els 100 milions.

En l’àmbit polític, molts països celebraran eleccions al 2023. A Amèrica del Sud destaca el cas de l’Argentina, on la població està molt dividida políticament i haurà de decidir si manté el mandat d’esquerres d’Alberto Fernández i Cristina Fernández de Kirchner. L’últim any, molts països sud-americans han votat per governs d’esquerres, com ara Xile, Colòmbia o el Brasil.

Al continent asiàtic, l’Índia celebrarà eleccions al maig i el govern escollit tindrà una gran influència, ja que es preveu que aquest país superi la Xina com el país més poblat del món. També se celebraran eleccions a Birmània, que actualment està governada per una junta militar que va fer-se amb el poder en un cop d’estat a principis del 2021.

A Europa, països com Espanya, Polònia o Turquia també convocaran a les urnes. Les eleccions turques, al mes de juny, seran una cita molt important per a decidir si el president Recep Tayyip Erdogan manté el seu govern autoritari.

Temes socials

Les vacunes van permetre controlar els contagis de covid-19 i l’OMS va reconèixer que la pandèmia estava a prop d’acabar-se, però encara no. L’aparició de nous brots a la Xina afecten ciutats amb milions d’habitants i fan que les autoritats sanitàries continuïn sent cauteloses amb el coronavirus.

Alhora, la salut mental és una de les principals preocupacions dels governs arreu del món. Els confinaments i restriccions per la pandèmia van accentuar aquest problema de salut pública, que també afecta als més joves.

Els drets de les dones i la igualtat de gènere també marcaran l’agenda política i social del proper any. Dones de tot el món són discriminades per motiu de gènere a casa, a l’escola i a l’entorn laboral, i milions són víctimes de la violència de gènere, una xacra que va més enllà de les agressions físiques.

Ciència i canvi climàtic

Després d’una Cimera del Clima decebedora, en la qual els països no van arribar a cap acord per reduir les emissions, el canvi climàtic continuarà sent el principal repte al qual ens enfrontem.

Les sequeres i incendis, la pujada del nivell del mar, els fenòmens climàtics extrems o la pèrdua de biodiversitat seran cada vegada més greus si no actuem per frenar els efectes de l’escalfament global, agreujat per l’activitat humana. Depèn de nosaltres adoptar un estil de vida més sostenible i pressionar els governs perquè adoptin polítiques ecològiques i respectuoses amb el medi ambient.

D’altra banda, la ciència aportarà segur grans descobriments i avenços en camps com la medicina, l’astronomia o la física. L’any passat es van anunciar nous implants en persones tetraplègiques que els permeten tornar a caminar, hem vist l’univers com mai abans gràcies a noves missions espacials i estem més prop d’aconseguir una font d’energia neta i inesgotable.

Cita amb la cultura i l’esport

Els principals esdeveniments culturals i esportius es van reprendre al 2022, tan aviat com la pandèmia va començar a recular i les condicions epidemiològiques van permetre reunir grans multituds en espais tancats.

Així, al 2023 està prevista la celebració de nombrosos festivals de música i cinema: des dels concerts del Primavera Sound a diversos països i continents, fins a la catifa vermella de Venècia o Berlín. També tindran lloc famosos lliuraments de premis com els Globus d’Or (gener), els Grammy de música (al febrer) o els Oscar de Hollywood (al març).

Del 20 de juliol al 20 d’agost es disputarà el Mundial de Futbol Femení a Austràlia i Nova Zelanda, on la selecció dels Estats Units defensarà el títol com a vigent campiona. Tot just després, del 25 d’agost al 10 de setembre, es jugarà la Copa del Món de Bàsquet, que se celebrarà de manera conjunta entre les Filipines, el Japó i Indonèsia.

Recorda que podràs treballar tots aquests continguts d’actualitat a l’aula amb els materials didàctics de La Notícia del Dia.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -