El 15 de novembre se celebra el Dia Mundial sense Alcohol per conscienciar sobre els efectes negatius que ocasionen les begudes alcohòliques al cos
Cada dia milions de persones a tot el món beuen alcohol . El consum d'aquesta substància s'ha utilitzat àmpliament en moltes cultures durant segles i sovint s'associa amb la celebració i la relaxació .
Des d'un punt de vista biològic , l'alcohol afecta el nostre cervell , alliberant neurotransmissors com la dopamina , que estan vinculats al plaer i la gratificació . El seu alliberament provoca sensacions de benestar i eufòria , per això a molta gent li agrada la sensació que experimenta el cos després de beure una copa.
Tot i això, darrere d'aquesta " satisfacció " hi ha una sèrie d' efectes nocius que l'alcohol pot tenir al nostre organisme, tant en la nostra salut física com mental .
Cada any es produeixen 3 milions de morts al món a causa del consum nociu d'alcohol , segons les últimes dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El seu consum és un factor causal en més de 200 malalties , com trastorns mentals , malalties cardiovasculars , cirrosi hepàtica (afecta el fetge) i alguns tipus de càncer .
L'alcohol també afecta negativament el nostre cervell , provocant pèrdua de memòria i disminució de la concentració . A més, té un alt potencial de crear dependència , la qual cosa vol dir que és probable que acabi en addicció . Les persones que pateixen addicció al'alcohol perden el control sobre el consum .
Per tot això, l'OMS promou cada 15 de novembre el Dia Mundial sense alcohol . L'objectiu és conscienciar tota la població sobre els danys físics i psicològics que pot ocasionar el consum d'alcohol a l'organisme .
Adolescents i pressió del grup
Al voltant del món, els governs limiten a partir de quina edat és legal comprar i consumir alcohol . Per exemple, als Estats Units es prohibeix vendre aquesta substància a les persones menors de 21 anys . En altres països com Espanya , França o Itàlia , el límit és en 18 anys .
Tot i aquestes restriccions, el consum d'alcohol en joves menors continua sent un problema actualment. El 74% dels joves d'entre 14 i 18 anys a Espanya reconeix haver consumit begudes alcohòliques alguna vegada a la seva vida , segons l' Enquesta sobre ús de Drogues en Ensenyaments Secundaris a Espanya (ESTUDES) 2021 .
L'informe també assenyala que el 23% dels adolescents diuen haver-se emborratxat l'últim mes i el 41% afirma haver realitzat botellón en l'últim any. En aquesta edat, és molt comú el binge drinking o consum en atracació , que implica beure cinc o més copes, gots o canyes d'alcohol en un temps aproximat de 2 hores.
A l'adolescència, la pressió del grup influeix directament en el consum de substàncies psicoactives com l'alcohol i altres drogues. El desig de pertànyer i ser acceptat pot portar els adolescents a fer coses que no volen fer , com beure alcohol, només per encaixar.
La influència d'amics propers i de companys és un factor determinant en aquest tema. La idea de “tots ho estan fent” pot exercir una pressió significativa, fent-nos creure que si no seguim el corrent podem ser exclosos del grup. Tanmateix, és fonamental establir límits i dir “no” quan calgui.
Alcoholisme social
Es considera que una persona fa un consum social quan habitualment o de manera esporàdica consumeix begudes alcohòliques en situacions socials com ara una celebració d'aniversari, una quedada amb amics o un sopar de treball. Aquest tipus de consum d'alcohol està molt estès i se sol veure com una cosa normal i sense riscos .
L´acceptació cultural del consum d´alcohol en esdeveniments socials i la idea que beure és necessari per a la diversió són elements que poden alimentar aquest patró de comportament.
Tot i això, alguns bevedors socials no són conscients que, encara que no arribin mai a emborratxar-se, estan consumint una beguda perjudicial per a la salut. No hi ha consum d'alcohol innocu , és a dir, qualsevol nivell de consum comporta certs riscos per al nostre organisme.
La repetició d'aquests patrons de beguda en situacions socials pot contribuir a un augment de la tolerància . Això fa que el nostre cos s'adapti a la presència constant de l'alcohol i, com a resultat, es requereixen quantitats més grans d'aquestes begudes per aconseguir els mateixos efectes que es van experimentar inicialment amb dosis més baixes.
Encara que a priori prendre begudes alcohòliques en esdeveniments socials pugui semblar una pràctica inofensiva, és fonamental ser conscients que amb aquestes pràctiques es poden desenvolupar problemes més greus relacionats amb l'alcohol .