15 gener 2025
spot_img
15 gener 2025

Rússia prohibeix el moviment LGTBIQ+

El Tribunal Suprem rus ha acordat vetar qualsevol activitat del col·lectiu, que considera una organització extremista

Rússia torna a vulnerar els drets del col·lectiu LGTBIQ+ . El Tribunal Suprem rus ha confirmat el reconeixement del moviment LGTBIQ+ internacional com a organització extremista i, per tant, totes les seves activitats queden prohibides al país. Qualsevol relació amb aquests grups podrà ser motiu de multa i fins i tot acabar en pena de presó .

La decisió s'ha pres després que el Ministeri de Justícia demanés al Suprem prohibir aquest moviment, al·legant que fomenta l'odi social i la relació entre religions . La mesura també prohibeix la propaganda , la publicitat i generar interès sobre el moviment LGTBIQ+.

El més probable és que aquesta llei no afecti directament les persones gais, lesbianes, bisexuals o trans, sinó activistes i organitzacions que lluiten pels drets del col·lectiu. Aquests passaran a formar part de la llista d'organitzacions extremistes , entre les quals hi ha sectes religioses i grups neonazis.

No obstant això, aquest tipus de mesures no fan més que augmentar la por del col·lectiu a viure amb normalitat a Rússia. L' alt comissionat de l'ONU per als drets humans, Volker Türk , ha condemnat la decisió del Suprem i ha demanat a les autoritats de Rússia que reconsiderin la prohibició.

Tot i vulnerar els drets humans i anar en contra del principi d'igualtat , l'homofòbia, bifòbia i transfòbia són presents a diversos països de tot el món i es promouen a nivell institucional a través de governs com el Kremlin.

Rússia contra el col·lectiu

L' homosexualitat va deixar de ser un delicte a Rússia el 1993. Tot i això, en les últimes dècades el país ha anat aprovant de forma gradual lleis i mesures que van en detriment dels drets LGTBIQ+ . Avui dia, la discriminació de les persones que pertanyen al col·lectiu continua sent generalitzada.

Tot va començar el 2013, quan el Parlament rus va aprovar una “llei contra la propaganda sexual” que prohibia informar els menors sobre l' homosexualitat i la diversitat de gènere a les escoles.

A finals de 2022, la prohibició de parlar sobre el tema es va estendre als adults . També es va aprovar una altra mesura que prohibeix la “propaganda gai” als mitjans de comunicació, Internet, la publicitat, la literatura i el cinema. Cap d'aquestes obres culturals no pot mostrar “relacions o preferències sexuals no tradicionals” .

Aquest any, les lleis discriminatòries no han cessat. El juny de 2023, el Kremlin va prohibir el canvi de sexe tant al quiròfan com als documents d'identitat per a les persones trans.

Tota aquesta situació ha fet que moltes persones homosexuals, bisexuals i trans que viuen a Rússia quedin aïllades i no sàpiguen on adreçar-se per demanar ajuda o assessorament. Molts no tenen més remei que fugir del seu país per protegir-se de possibles represàlies. És una forma d' invisibilitzar i criminalitzar el col·lectiu .

Drets LGTBIQ+

Quan parlem de drets LGTBIQ+ ens referim als drets de les persones homosexuals, bisexuals, trans, queer i intersexuals, així com a altres identitats i expressions de gènere i orientacions sexuals diverses. Aquests drets busquen garantir la igualtat , la no-discriminació i el respecte a la diversitat sexual i de gènere .

Tots tenim el dret a ser tractats amb igualtat i sense discriminació a causa de la nostra orientació sexual i identitat de gènere . La identitat de gènere és la percepció que té cada persona sobre el seu propi gènere . No té res a veure amb l' orientació sexual , que fa referència a l' atracció romàntica, emocional i sexual cap a altres persones.

Això implica que tots tenim el dret a viure la nostra orientació sexual de manera oberta i sense por de represàlies . Per això, l'orientació sexual no ha de ser motiu de discriminació en àrees com l'ocupació, l'habitatge o l'atenció mèdica.

En el cas de les persones trans , tenen el dret de ser reconegudes i respectades en la seva identitat de gènere . Això inclou, per exemple, l'accés a tractaments mèdics relacionats amb la transició, si així ho desitgen.
Tot i els avenços de les últimes dècades per aquests drets, moltes persones del col·lectiu LGTBIQ+ encara són perseguides pel simple fet de ser-ho. Segons l'últim informe Homofòbia d'Estat , al món hi ha 69 països que criminalitzen la diversitat sexual , és a dir, que consideren un delicte els actes sexuals entre persones adultes del mateix sexe. La majoria d'aquests països es troben a Àsia i Àfrica .

Treballar l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -