23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Una bona nutrició, la clau de la salut i el benestar

Barcelona és aquest any la capital de l’Alimentació sostenible, una ocasió per a conscienciar la població sobre la importància d’alimentar-se correctament

Hi ha una estreta relació entre la salut i el benestar de les persones, i totes dues són essencials per garantir un bon desenvolupament de la població. És per aquesta raó que l’ONU ha incorporat, dins dels seus Objectius de desenvolupament sostenible (ODS), la salut i el benestar.

Sense anar més, lluny, la pandèmia de Covid-19 ens està mostrant la relació directa entre aquests dos conceptes. El virus també està escampant el sofriment humà, desestabilitzant l’economia mundial i canviant dràsticament les vides de milers de milions de persones a tot el món.

També la contaminació de l’aire contribueix a generar problemes de salut, que impacten en el benestar de les persones.

Però hi ha altres factors que influeixen també en la salut i el benestar. Un dels més importants és la nutrició. Sense aliments nutritius no podem viure, aprendre, defensar-nos de malalties o portar una vida productiva.

Fa més de 20 segles, Hipòcrates ja va assenyalar la relació entre alimentació i salut. A partir del 1960 es va establir la correlació entre el desenvolupament de certes malalties i aspectes de la dieta, com la seva composició i procés de manipulació dels aliments. Avui dia, la nutrició és indispensable per la salut i el benestar.

 

Una bona nutrició

Segons l’OMS, la nutrició és la ingesta d’aliments en relació amb les necessitats dietètiques de l’organisme. Una bona nutrició (una dieta suficient i equilibrada combinada amb l’exercici físic regular) és un element fonamental de la bona salut.

Una mala nutrició pot reduir la immunitat, augmentar la vulnerabilitat a les malalties, alterar el desenvolupament físic i mental, i reduir la productivitat. Moltes malalties estan relacionades amb els desequilibris en l’alimentació, des de l’obesitat, el colesterol o els problemes de tensió, fins i tot amb la falta de vitamines o minerals.

Per això hem de tenir molta cura amb la nostra alimentació. Aquesta no ha de servir només per a viure o saciar la fam, sinó per cuidar la salut i contribuir al nostre benestar. Una alimentació adequada cobreix les necessitats de l’organisme, tenint en compte les característiques personals, per tal d’aconseguir o mantenir un bon estat nutricional i de salut.

Una alimentació adequada implica també modes de producció igualment sostenibles. Per exemple, la forma en què es cuiden els animals que proporcionen carn o llet impacta també en la nostra salut. Per això, és igualment important promoure modes de producció sostenibles.

 

Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021

Barcelona serà, enguany, la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. La capital catalana pren el relleu de Milà i València en aquesta acció que vol fer valdre el paper estratègic de les ciutats en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles i contribuir a combatre la malnutrició i el malbaratament.

Al llarg de tot l’any, es desenvoluparan projectes i actes per impulsar l’alimentació sostenible i conscienciar sobre aquest tema a la població.

Els Premis Blanquerna Impulsa promoguts per Blanquerna-URL tenen aquest any com un dels seus temes precisament l’ODS 3, Salut i Benestar. Com has vist, aquest tema està relacionat amb la nutrició i l’alimentació sostenible.

Per què no aprofites l’ocasió per idear un projecte que contribueixi a difondre la importància de portar una bona alimentació per a garantir el benestar? Pots animar als teus companys de classe per presentar el projecte a la convocatòria dels Premis Blanquerna Impulsa i arribar a guanyar grans premis. Consulta les bases i apunta’t ja!

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -