22 gener 2025
spot_img
22 gener 2025

Aigua: un recurs únic

L'escassetat d'aigua afecta tots els països del món i pot empitjorar els efectes del canvi climàtic

L'aigua és un recurs indispensable per viure. És l'element que defineix el planeta Terra i permet que hi hagi vida: els humans la necessitem per sobreviure, igual que els animals i les plantes, i els ecosistemes sencers en depenen per mantenir l’equilibri.

No obstant això, aquest recurs no és il·limitat: depèn de les precipitacions i de les reserves d’aigua que s'acumulen als rius, llacs i glaceres, i també en construccions artificials com ara embassaments i pantans.

Ara, a causa del canvi climàtic, el patró de les precipitacions està canviant i cada vegada plou menys a tot el món. L'escassetat de pluges i la disminució de les reserves d'aigua dolça s'està convertint en un greu problema que afecta milions de persones.

Alhora, la falta d'aigua farà que sigui més difícil fer front als efectes del canvi climàtic: l'escassetat d'aigua potable, deficiències als sistemes de sanejament, disminució dels cultius i crisis alimentàries… Se sumaran als períodes de sequeres, inundacions i altres fenòmens meteorològics extrems que posen en risc la població de regions senceres.

Més de 2.000 milions de persones segueixen sense tenir accés a aigua potable. Cada 80 segons mor un nen menor de cinc anys per alguna malaltia provocada per l'aigua contaminada. Centenars de milions es troben en situació d'inseguretat alimentària perquè la falta de pluges afecta els cultius. Són dades d'un informe de la Comissió Mundial sobre l'Economia de l'Aigua (GCEW, per les seves sigles en anglès).

Aquest informe s'ha presentat dies abans de la Conferència de les Nacions Unides sobre l'Aigua, que començarà el 22 de març a Nova York amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua. És la primera reunió de l'ONU dedicada exclusivament a l'aigua i el sanejament en més de 40 anys.

Sanejament i higiene a l’Àfrica

Els pitjors efectes de l'escassetat de pluges es produeixen a les regions en desenvolupament, on la falta de recursos posa en perill la vida de la població. Així, el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) alerta que 190 milions de nens i nenes de 10 països africans es troben en situació de risc per culpa de diferents amenaces relacionades amb l'aigua.

En primer lloc, la falta de sanejament, higiene i aigua potable, serveis bàsics per tenir una vida saludable i un creixement adequat. En aquests països, gairebé una tercera part dels nens no tenen accés a serveis bàsics d'aigua a casa seva i dues terceres parts no disposen de serveis de sanejament bàsic. Això vol dir que no poden rentar-se les mans i que han de defecar a l'aire lliure, fet que suposa un focus de contaminació ambiental i propagació de malalties.

El sanejament i la higiene permeten prevenir malalties i contagis en zones on l'atenció sanitària no està garantida, per això l'ONU i nombroses organitzacions reclamen més inversió per proporcionar accés a aigua potable en aquestes regions.

D'altra banda, a l’Àfrica Occidental i Central, el canvi climàtic ha agreujat els períodes de sequera, que ara són més llargs i amb temperatures més extremes. Això afecta el bestiar i la producció dels cultius i pot derivar en greus crisis alimentàries. A més, les altes temperatures contribueixen a la proliferació de patògens i malalties.

Finalment, es tracta d'una regió on hi ha diversos conflictes armats que impedeixen mantenir les infraestructures de sanejament i higiene en condicions. Els atacs contra instal·lacions d'aigua són una forma habitual de perjudicar les comunitats i desplaçar a la població.

Canviar el model de consum

La Comissió Mundial sobre l'Economia de l'Aigua (GCEW) està formada per científics, polítics i economistes que estudien el cicle de l'aigua i busquen una manera més eficient i sostenible de donar-hi ús. L'objectiu és contribuir a la “justícia hídrica”, un concepte que fa referència a un repartiment més just de les fonts d'aigua i els recursos hídrics entre països rics i pobres.

Entre les mesures proposades per la GCEW, s'inclou la d'augmentar el preu de l'aigua als països desenvolupats per evitar-ne el malbaratament, sempre tenint en compte la població més vulnerable i diferenciant-ne els usos (no és el mateix omplir una piscina per divertir-se que regar un cultiu que serveix per alimentar).

També proposa retallar els més de 700.000 milions de dòlars que es destinen cada any a subvencions a l'agricultura, que promouen un consum d'aigua poc sostenible amb el medi ambient. L'objectiu és apostar per sistemes de reg més efectius i que gastin menys recursos hidrícos.

Una altra mesura important és protegir els sistemes naturals d'emmagatzematge d'aigua, com els aqüífers o els aiguamolls, que juguen un paper fonamental en el subministrament d'aigua dolça dins dels ecosistemes però han quedat molt afectats pel canvi climàtic i l'activitat humana.

En alguns països, consumim aigua sense adonar-nos-en: rentar-nos les mans, dutxar-nos, cuinar, anar al lavabo, regar les plantes… Ara bé, aquesta realitat està molt lluny de la d'altres regions del planeta on l'aigua és un bé escàs o fins i tot inexistent. Ser conscients d'aquesta desigualtat pot ajudar-nos a ser més curosos i fer un consum d'aigua just i responsable.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -