16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

Aliats i enemics en la Primera Guerra Mundial

Els països que van participar en el conflicte es van unir o van enemistar en funció dels seus interessos

La Primera Guerra Mundial (1914-1918) va ser la primera vegada en la història de la humanitat que Europa i el món van quedar dividits en dos blocs.

D’una banda hi havia les Potències Centrals o la Triple Aliança (Alemanya, Itàlia i l’Imperi Austrohongarès) i, de l’altra, la Triple Entesa (França, el Regne Unit i Rússia). Els dos bàndols es van mantenir durant el conflicte, però la intervenció d’altres països i el canvi de bàndol va determinar el resultat final de la guerra.

Itàlia, per exemple, va començar en el bàndol de les Potències Centrals, encara que no va arribar a combatre com Alemanya o Àustria-Hongria. A mesura que avançava la guerra, el govern italià va passar a donar suport a l’altre bàndol.

A l’altra banda hi havia la Triple Entesa, que va acabar guanyant la guerra. El Regne Unit, França i Rússia van ser els tres eixos fonamentals de la coalició, encara que Rússia va acabar retirant-se de la contesa després de la Revolució Russa de 1917.

Al bàndol dels Aliats es van unir els Estats Units, la qual cosa, segons molts historiadors, va fer inclinar la balança. Sèrbia, Romania i Grècia es van unir també al bàndol aliat.

La Triple Aliança

 

L’assassinat de l’arxiduc Francesc Ferran, hereu de l’Imperi Austrohongarès, va desencadenar el conflicte bèl·lic el juny de 1914. Àustria-Hongria va ser la primera potència a declarar la guerra i es va convertir en un pilar fonamental de la Triple Aliança.

No obstant això, els continus combats contra Rússia, Sèrbia, Romania i Itàlia, el desgast de la guerra i les revoltes internes van provocar la desaparició de l’imperi el 1918.

El suport més gran que van tenir els austríacs va ser el del kàiser Guillem II, líder de l’Imperi Alemany. Alemanya estava enemistada amb França des de la Guerra Franco-Prussiana (1870-1871) i aquest nou conflicte oferia l’oportunitat d’atacar i envair l’antic enemic.

El primer pas del kàiser va ser la conquesta de Bèlgica. Com a conseqüència d’això, el Regne Unit, que s’havia mantingut neutral, va declarar la guerra a Alemanya.

La Triple Entesa

 

L’arxiduc Francesc Ferran va ser assassinat per un nacionalista de Sèrbia (un territori que volia independitzar-se de l’Imperi Austrohongarès). Per això, Àustria-Hongria va declarar la guerra a Sèrbia.

Rússia de seguida va oferir suport a Sèrbia, encara que ho va fer pels seus propis interessos. Els russos volien imposar el seu domini als territoris de Prússia Oriental i Galítsia, que formaven part de l’Imperi Austrohongarès.

Així, el tsar de Rússia es va involucrar en la Gran Guerra des del principi. Però la falta de preparació va provocar la mort de milions de soldats russos, l’escassetat de recursos i la pobresa entre la població. La crisi interna del país va desembocar en la Revolució de 1917.

França també va entrar en la guerra des del principi. El seu objectiu era demostrar que encara era una de les principals potències europees i recuperar els territoris de l’Alsàcia i la Lorena, en mans dels alemanys des de la Guerra Franco-Prussiana.

El Regne Unit era la principal potència marítima del món en aquella època. No obstant això, es va mantenir neutral fins que els seus interessos es van veure compromesos amb la invasió de Bèlgica per part dels alemanys.

França i el Regne Unit van col·laborar per aturar Alemanya al Front Occidental, a les fronteres entre França, Bèlgica i Alemanya. El suport dels Estats Units va permetre desbloquejar la situació i guanyar els alemanys.

Abans de començar la guerra, el rei Víctor Manuel III d’Itàlia va decidir donar suport a la Triple Aliança. A mitjan 1915, amb l’objectiu de conquerir els territoris italians sota el domini austrohongarès, Itàlia va passar al bàndol dels Aliats i va declarar la guerra a l’Imperi Austrohongarès.

Aquests van ser els principals protagonistes de la Primera Guerra Mundial. No obstant això, una trentena de països van participar en el conflicte com a aliats a tots dos bàndols, com l’Imperi Otomà (actual Turquia), el Brasil, la Xina, Cuba, Austràlia o les Filipines.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -