11 desembre 2023
spot_img
11 desembre 2023

Cooperar per fer realitat els ODS

Les Aliances per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible formen l’ODS17, un dels escollits en la convocatòria dels Premis Blanquerna Impulsa

Per Judith Vives

Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que promouen les Nacions Unides intenten fer realitat un món més just i sostenible, sense pobresa, on es garanteixi la salut, l’educació i la igualtat de gènere. Cadascun dels ODS se centra en un d’aquests aspectes. Però sense la cooperació entre associacions, organismes i tots els agents econòmics, polítics i socials, aquests objectius no es podran fer realitat.

Precisament el darrer objectiu de la llista, l’ODS 17: Aliances per assolir els objectius, apunta a la importància de la cooperació per fer possible un món millor.

Tal com expliquen des de les Nacions Unides, els objectius de desenvolupament sostenible només es poden aconseguir amb “el compromís decidit a favor d’aliances mundials i cooperació”.

Actualment molts governs i organitzacions ja estan compromesos amb l’ajuda al desenvolupament i destinen una part dels pressupostos a la cooperació. Malgrat això, les crisis humanitàries provocades per conflictes o desastres naturals continuen demanant més recursos i ajuda financera. Molts països també requereixen aquesta assistència per estimular el creixement i lintercanvi comercial.

Per tal que un programa de desenvolupament es compleixi satisfactòriament, cal establir associacions inclusives a nivell mundial, regional, nacional i local sobre principis i valors. L’ODS17 també ens recorda que és important tenir una visió i uns objectius compartits que se centrin primer en les persones i el planeta.

Això també és vàlid al nostre entorn. Pensa, per exemple, en algun projecte que vulguis impulsar al teu centre escolar per lluitar a favor de la pau o promoure el consum responsable. Potser necessiteu l’ajuda de l’associació de veïns del barri o de l’ajuntament del vostre municipi per aconseguir millors resultats. Aquest seria un exemple d’“aliances per assolir els objectius”.

 

Premis Blanquerna Impulsa

L’ODS17 és un dels tres objectius escollits a la quarta edició dels Premis Blanquerna Impulsa. Promoguts per Blanquerna-URL, aquests premis tenen com a objectiu impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Per participar en aquests premis, tu i els teus companys de classe i de centre escolar podeu presentar projectes que contribueixin a fer realitat els ODS. Tens alguna idea per afavorir la cooperació? Com animaries les associacions i les entitats locals a formar aliances per un món millor? Les teves propostes poden ajudar a avançar amb els objectius i, a més, et poden fer guanyar grans premis.

A més de l’ODS17, aquest any també pots presentar projectes relacionats amb l’ODS12: producció i consum responsable i l’ODS14: Pau, justícia institucions sòlides.

Recorda que els Premis Blanquerna Impulsa es dirigeixen a estudiants i docents de 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Hi ha quatre categories de premis: àmbit educatiu, comunicatiu, de salut i àmbit internacional. Pots presentar els treballs de forma individual, en petits grups o fins i tot com a projecte global de centre.

El període d’inscripció ja està obert. No t’oblidis de consultar les bases a la web dels premis.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -