La ciutat ofereix activitats turístiques gratuïtes a aquells viatgers que facin accions respectuoses amb el clima, com anar en bici o llençar les escombraries a la paperera
En les darreres dècades, Copenhaguen s’ha convertit en una capital verda. Aquesta ciutat de Dinamarca és una de les més sostenibles del món després d’haver implementat projectes que promouen la sostenibilitat i la protecció del medi ambient. Ara la capital vol portar aquesta filosofia al turisme.
Per aconseguir-ho, Wonderful Copenhague -l’organització turística oficial de la capital de Dinamarca- ha llançat una nova iniciativa: premiar els turistes més sostenibles. Com? Pagant-los una varietat de atraccions turístiques per gaudir de la ciutat a canvi de dur a terme accions respectuoses amb el clima i el medi ambient.
El projecte es diu Copenpay i permet obtenir activitats o productes gratuïts com a visites a museus, lloguer de caiacs, cafè, i incloent a dinar vegetarià elaborat amb aliments locals. Els viatgers han de tenir actituds ecològiques: anar a bicicleta, llençar la escombraries a la paperera o ajudar en una granja urbana són alguns dels exemples.
Mikkel Aarø-Hansen, conseller delegat de Wonderful Copenhagen, ha explicat que l’objectiu del programa és incentivar el comportament sostenible dels turistes mentre s’enriqueix la seva experiència cultural a la ciutat.
El cas de Copenhaguen no és pioner. El 2022, l’arxipèlag de Palau, ubicat a l’est del oceà Pacífic, va llançar una iniciativa semblant per recompensar els visitants què ajudin a protegir les illes de l’impacte provocat pel turisme.
L’impacte del turisme
El turisme té un impacte divers a les ciutats. Això vol dir que ofereix tant un impacte positiu com negatiu als llocs on es desenvolupa aquesta activitat.
No podem oblidar que el turisme és una activitat econòmica. Com altres activitats, el turisme genera ingressos significatius per a les ciutats a través de la despesa a hotels, restaurants, atraccions turístiques i botigues. Alhora, crea llocs de treball en sectors com l’hostaleria o el transport, entre d’altres.
No obstant això, el turisme també té efectes negatius tant a les comunitats locals com al medi ambient. L’activitat turística pot comportar la gentrificació, incrementant els preus dels béns i serveis i el desplaçament dels residents locals a zones més allunyades.
La congestió i les aglomeracions de turistes també afecta l’entorn ambiental. El turisme excessiu pot danyar ecosistemes i àrees naturals protegides, degradar l’hàbitat d’espècies animals i vegetals i pot augmentar la contaminació que pateixen les persones.
Copenhaguen, una ciutat verda
En les darreres dècades, Copenhaguen ha destacat com una de les capitals més verds i sostenibles del món. Entre altres, destaca el seu compromís amb la mobilitat sostenible. En aquesta ciutat de Dinamarca és molt comú veure els seus ciutadans desplaçar-se amb bicicleta a través dels més de 350 quilòmetres de carrils bici que hi ha.
Dinamarca, en general, i Copenhaguen, en particular, també han invertit considerablement a energia renovable. La capital té plans ambiciosos per convertir-se en una ciutat neutra en carboni per al 2025, és a dir, reduir les seves emissions de CO2 al màxim.
Per aconseguir-ho, porten actuant i implementant millores des de fa anys. Gran part de l’electricitat que genera la ciutat prové de fonts eòliques i solars, que són molt més respectuoses amb el medi ambient.
A més, Copenhaguen compta amb nombrosos parcs i espais verds, que no només milloren la qualitat de vida dels seus residents, sinó que també ajuden a mitigar els efectes del canvi climàtic.