22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

Què suposa ser dona a l’Aràbia Saudita?

Les dones saudites tenen menys drets que els homes i depenen d’ells per fer la seva vida

Aràbia Saudita és un dels països on les diferències de gènere són més profundes.

Les dones sempre han d’estar sota la tutela d’un home, ja sigui el seu pare o el seu marit, i tenen menys drets que ells.

Al mateix temps, els homes i dones que no siguin parents no poden parlar entre ells. Està prohibit. Per això, les escoles segreguen per sexe i a les zones públiques sempre hi ha espais separats: a les taules dels restaurants, a les cues per pagar, a la sala d’espera d’hospitals, als gimnasos…

Quan estan en públic, les dones han d’anar tapades fins als turmells amb una abaia de color negre. Les túniques de colors encara no estan ben vistes a les zones més conservadores.

La policia religiosa s’encarrega que aquestes normes es compleixin, per “respecte a les lleis divines”.

Segregació a la feina 

Les dones saudites comencen a entrar a poc a poc al món laboral. Si volen treballar, legalment ja no necessiten el permís del seu pare o marit per fer-ho. No obstant això, no significa que ho facin.

La societat saudita és una societat patriarcal en la qual l’home s’imposa i pren les decisions. Per això, encara que moltes dones volen treballar, no s’atreveixen a qüestionar als seus parents masculins i es queden a casa, perquè és el que fan les dones decents.

A les fàbriques, homes i dones treballen separats, a instal·lacions diferents. Els directius i directives sí que poden treballar junts, encara que una part de la societat no ho aprova i hi ha dones que no acceptarien un treball en el qual haguessin de tractar amb homes.

Temps de canvis?

Durant els últims anys del seu regnat, el rei Abdalá bin Abdulaziz va impulsar una sèrie de polítiques d’obertura perquè les dones tinguessin més llibertats.

A més de permetre el vot femení, Abdalá va voler que s’incorporessin dones al Consell de la Shura (un òrgan que assessora al rei). Des de fa pocs anys, les dones poden estudiar altres carreres a més de magisteri o medicina (es necessiten doctores per tractar a les pacients femenines).

Al gener de 2018, les dones saudites van poder entrar per primera vegada a un estadi per veure un partit de futbol. 

I aquest mes de juny s’aplicarà la reforma que permetrà a les dones conduir. Comparats amb la situació de la dona en altres països són gestos petits, però suposen un avanç important per al país.

Les xarxes socials també han impulsat el canvi. Gràcies a internet, les dones d’Aràbia Saudita poden veure com són i com actuen les dones a la resta del món: elles també volen estudiar, conduir o treballar fora de casa.

Per una part de la població saudita, el difícil és aconseguir l’equilibri entre modernitat i religió. Ampliar els drets per a les dones i, al mateix temps, respectar els valors i tradicions de l’Islam.

Tanmateix, activistes i defensors dels drets humans critiquen la gravetat de la situació en un país on sembla que fins i tot un robot té més drets que una dona. Sophia és un androide amb intel·ligència artificial que no necessita cobrir-se el cap amb un vel i pot parlar lliurement amb homes.

Aràbia Saudita és un país molt ric gràcies al petroli i això es tradueix en una gran influència en la política internacional. Per això va ser triat membre de la Comissió de Drets de les Dones de l’ONU, malgrat ser un dels països on les dones tenen menys drets.

La lluita global per la igualtat de gènere té a Aràbia Saudita un dels seus majors reptes. La pressió internacional i el suport a les activistes saudites seran claus per aconseguir que els drets de la dona siguin una realitat.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -