21 març 2023
spot_img
21 març 2023
spot_img

Dos líders i una mateixa causa

Martin Luther King i Malcolm X tenien opinions diferents sobre com lluitar pels drets de la gent negra

A mitjans del segle XX, en plena època de segregació racial, la lluita per la igualtat a Estats Units estava liderada per dos homes: Martin Luther King i Malcolm X.

Tots dos lluitaven pels drets civils dels negres, però creien en maneres diferents d’aconseguir aquesta igualtat.

Martin Luther King Jr. era fill i nét de reverends, ell mateix va estudiar teologia i es va convertir en pastor de l’Església Baptista. Creia en els mitjans pacifistes i defensava que la lluita de la gent negra havia de fer-se amb actuacions no violentes.

King va ser insultat, atacat i fins i tot detingut per les seves idees, però sempre va predicar els valors cristians, com l’amor i la germanor. Defensava la convivència entre negres i blancs, als qui considerava igualment necessaris en la lluita per la igualtat.

Malcolm X també era sacerdot i activista, però tenia idees més radicals. Opinava que la població negra havia de rebel·lar-se davant la dominació dels blancs, als qui acusava d’haver comès crims terribles contra la població negra.

Motius per lluitar per la igualtat

Malcolm Little (el seu nom real) va tenir una infantesa molt dura per culpa de la segregació racial. La família Little havia estat amenaçada per grups racistes, la seva casa va ser incendiada i van haver de fugir a una altra ciutat. El pare de Malcolm, involucrat en la lluita pels drets dels treballadors negres, va ser assassinat quan Malcolm tenia sis anys.

Quan tenia 20 anys, Malcolm va acabar a la presó per cometre diversos robatoris. Allí va entrar en contacte amb la Nació de l’Islam, un grup extremista que defensava que els negres tinguessin la seva pròpia cultura i civilització, una nació al marge dels blancs.

Com a membre de la Nació de l’Islam, Malcolm X creia que els negres eren superiors als blancs i havien de defensar-se dels atacs de la gent blanca. Igual que Martin Luther King, tenia molt carisma i era un gran orador, per això els seus discursos reunien a multituds.

Malcolm X també era molt crític amb el govern d’Estats Units, perquè creia que es mantenia sobre un sistema injust que només servia als blancs poderosos.

No obstant això, a causa dels seus durs comentaris contra la gent blanca, els seus detractors l’acusaven de ser racista, just el contrario del que perseguia el moviment igualitari de Martin Luther King.

Per Malcolm X, defensar els drets dels afroamericans significava lluitar contra les desigualtats d’un sistema injust. (Getty)

Al final de la seva vida, Malcolm X va adoptar una postura menys radical per defensar els drets de la població afroamericana. Va abandonar el moviment de la Nació de l’Islam perquè volia unir forces amb altres associacions i líders que lluitaven pels drets civils.

Al mateix temps, la figura de Malcolm X també va influir en Martin Luther King, qui cada vegada es preocupava més per les desigualtats que afectaven a la població nord-americana. King també es va manifestar contra la Guerra de Vietnam.

https://www.instagram.com/p/Bgq7wv5huD-/?utm_source=ig_embed

Els dos líders més importants de l’activisme negre a Estats Units només van coincidir una vegada: el 26 de març de 1964 al Senat d’Estats Units, mentre es debatia la Llei dels Drets Civils que acabaria prohibint la discriminació per drets racials.

Malcolm X va ser assassinat el 21 de febrer de 1965 per tres membres de la Nació de l’Islam que no estaven d’acord amb el nou rumb de les seves idees. Tres anys més tard, el 4 d’abril de 1968, Martin Luther King va ser assassinat per un grup de racistes blancs.

Tots dos van morir a la mateixa edat, amb 39 anys, mentre predicaven els ideals d’igualtat i justícia.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -